Agility, vallning, småbarn och husbygge..

Alla inlägg den 14 juli 2008

Amanda är inne i en period när hon är smått hopplös att natta. Igår (jag var inte hemma) skrek hon i nästan tre timmar innan hon till slut somnade i Pappas famn..


Ikväll började hon på samma bana.. Pappa lade henne och hon skrek och skrek! Till slut skickade jag ut pappa för jag kunde se hur frustrationen tog all hans kraft! Så han är nu ute och springer.


Jag har sedan tidigare inlett en ruggigt konsekvent nattning av Amanda. Ligger du ner och inte skriker blir jag hos dig! Sätter du dig upp eller skriker du så varnar jag "lägg dig ner annars går jag" och ställer hon sig upp eller fortsätter skrika så går jag helt sonika ut. Efter kanske trettio sekunder återvänder jag till rummet när hon är tyst! Med tyst menar jag i värsta fall när hon drar efter andan!!


Med beröm om hon fortsätter vara tyst (det händer att hon tystnar lite för att hon blir så förvånad när man kommer tillbaka..) plus att jag går till henne lyfter upp henne pussar lite och sedan lägger henne ner igen. Skulle hon börja skrika när jag är på väg till henne vänder jag ryggen till och går igen!


När jag lagt henne börjar vi om.. är hon tyst och ligger ner (hon får erla runt bäst hon vill bara hon ligger ner! ) så stannar jag och nynnar eller kanske klappar på henne.. Om inte så får hon en varning och sedan går jag..


Ikväll kunde jag se resultatet!


När pappa gått så började jag med att lägga henne och då hon skrikandes satte sig sa jag nej - lägg dig ner annars går jag och då tystnade hon och kikade på mig. sedan tog hon i reste sig och började skrika.. Då gick jag och då blev hon nog lite perplex för när jag kom tillbaka så blev hon tyst och försökte verkligen ligga ner och sova..


Ett par gånger till reste hon sig men jag kände hela tiden att hon försökte ligga still.. Tyst var hon också ända tills hon gav upp och reste sig.. då skriker hon men det beror tror jag på att hon vet vad som kommer att hända när hon ställer sig upp och hon blir ledens lite i förebyggande syfte.


Varje gång jag återvände kände man riktigt hur hon ansträngde sig för att inte gråta och när jag lade henne ner låg hon och erlade runt och pratade för sig själv långa stunder..


Visst det tar tid att natta henne men nu sover hon och Magnus sa när han stack att han skulle springa en vända och vara tillbaka inom 35 minuter så det kan inte ha tagit så lång tid att natta henne..


Konsekvens och possitiv förstärkning (kram och min närvaro) av rätt beteende samt borttagande av belöning när hon gör fel!


Någon som tror att man kan träna barn på samma sätt som man tränar hundar?? Jag tror det!! :-)


Båda mina duktiga tjejer sover iallafall gott ikväll och mina öron är inte alltför skadade heller!


Helgen har spenderats hemma! inga tävlingar eller resor någonstans! sååå skönt! Eftersom vi var mycket hemma fanns det möjlighet att städa en hel del! Massor av plocka iordning och tvätt vi låg efter med och få ordning i barnens rum och sätta upp tavlor fanns det som skulle fixas.


Magnus och bägge barnen åkte både lö och sö fm ut och kollade djur och fodrade medan jag ägnade några timmar hemma åt att röja!


När de var hemma fick vi hjälpas åt bäst det gick men mest blev det förstås gjort när inte barnen hjälpte till genom att plocka ut allt det som jag plockat undan!


Amanda städade tillexempel bort fjärrkontrollen till TV:n det tog en och en halv dag innan Magnus hittade den i garderoben bland hopvikta handdukar! ;-)


 Nu ser det i alla fall riktigt bra ut hemma!


 

I går kväll var det dags för vallning igen..


Tingling har under veckan fått följa med husse bland Farmors och Frafars nöt för att räkna och fodra dem medan Farmor och Farfar är och hälsar på uppe i Örebro.


Det har då blivit mest lydnadsträning. Typ sakta nära mig och stanna!


Igår var det så dags för andra gången på kurs på får! Tingling verkade ha koll på vad det gällde för hon drog genast åt det håll som fåren var på. Hon var klart intresserad och ville helst valla med en gång.


Hon fick dock vänta på sin tur! Vi fick börja runt fållade djur med lydnadsträning. En del stanna kvar kom hit och kom sakta mot fåren tränade vi. Sedan fick vi tips om att träna gå sakta mot själv med föraren (mig) bakom. Detta för att stärka henne i att aldrig släppa kontakten med djuren och kunna arbeta (lyda) trots att jag inte var synlig för henne!


Efter några gånger började hon fatta vinken och smög frammåt på kommando och stannade snyggt när jag bad om det utan att för den skull släppa fåren med blicken. Öronen spelade bakåt men det var all kontakt man såg med mig..


Släppte henne också fram till fållan och lät henne gå höger och vänster. Det gick fint när jag rörde mig och pressade henne till att söka balans genom min placering. Vi provade också lite tårtbitar. där var hon duktig men det var lite svårt om vi kom för långt från fållan (läs mer än 3 m ut) för då tappade hon dragningen till djuren och blev mer intresserad av valpar och andra hundar istället för fåren..


Så ner till lösa får och dags för i Tings ögon "riktig" träning! Först ett par gågner mot fåren med mig mellan då hon fick starta och stanna och lära sig ta det lungt! Hennes uppstarter från ligg är för häftiga.. hon slänger sig liksom lite frammåt! Det ska vi träna på! Så det blev några direkta stopp när hon reste sig för att gå fram.. bara för att få in långsamttänket..


Hon fick sedan driva djuren efter mig som gick baklänges framför i stora bågar. Hon var mycket duktig på att ta det lungt! För duktig faktiskt.. hon gick mest bakom och lydde mig men arbetade inte.. så när jag svängde så fortsatte hon bara att mata på frammåt utan att själv söka balansen!


För att råda bot på detta lät vi henne få springa lite för att väcka henne.. och sedan växla ner igen till att lyssna stanna och gå sakta frammåt.. vi växlade tempo ett par gånger och sedan tog vi paus..


mer lydnad uppe vid fållan och sedan belv det vår tur igen nere med de lösa fåren.


Samma inledning som förra gången. Ting fick gå sakta med stopp flera gånger mot djusren som stod truggt nere mot en stenmur. När hon gått så ett par gånger var det dags att låte fåren röra sig. Då sa instruktören till mig att försöka få Tingling att plocka ut djuren från muren....


Och det gjorde hon med glans! sakta kom hon mot dem från sidan medan jag rörde mig mot fältets öppna ytor.. och efter lite tvekan valde fåren att följa efter mig! Kul! och Duktig tjej!


Nu fick vi nya uppgifter.. Ting fick driva dem fint mot mig med stopp och sakta och sedan gick jag genom flocken mot henne och lät henne därmed söka balansen och fånga upp djuren åt mig! Och det gjorde hon. de första gångerna slog hon ut dåligt i sidled varpå jag tog några steg mot henne och tryckte ut henne och det fattade hon snabbt och hon sog därefter ut i mycket fina bågar åt både höger och vänster!!! WOW vilken hund!! (jag trodde det var jättesvårt att få dem att gå i fina bågar!!)


När hon tagit sig runt (i 200 knyck) försökte jag stoppa henne så att hon skulle lägga sig kl 12.. lite har man väl lärt sig :-9


Trodde jag ja! Skäll fick jag av instruktören efter att ha stoppat henne tre gånger! Jag gjorde henne frustrerad då jag hela tiden stoppade henne för tidigt!!! innan hon hunnit fram till kl tolv mao! Jag hade ropat typ kl 10 eller två för att hon när hon väl la sig skulle ligga 12.... Det var enligt instruktören förkastligt eftersom jag då stoppade hennes naturliga instinkt! Det var bättre att stoppa för sent så att hon fick fullfölja krokandet av djuren först!


Sagt och gjort! Jag ändrade mig och stoppade senare (samma klockslag fast först efter hon passerat tolv! ) Ting var skitduktig helt enkelt! fina båga och bra stopp varje gång hon slagit runt!


Dock märkte jag nu hur hon tog för sig mer och mer.. stanna följdes av ett stopp som hon dock ganska snart bröt och fortsatte med att driva på djuren. Liksom om jag fått henne att stanna och lägga sig och jag sa bra! då reste hon sig omedelbart och fortsatte driva! Bra för henne var liksom detsamma som varsågod fortsätt!


Det får vi också träna lite mer på!


När vi var färdiga bad instruktören oss ta upp fåren till en kon i ena änden av hagen! Gå dit med dem och lämna dem där så ska xx få skicka sin hund att hämta dem där!


Sagt och gjort! Vi knatade iväg med fåren mellan oss upp till konen. När vi kommit fram bad jag Ting stanna och stanna kvar! Vilket hon gjorde! Jag kikade upp i hagen efter vidare instruktioner.. och fick ett "lämna dem där och ta hunden med dig!"


Sa "bryt" till Tinglign och började gå mot henne för att komma ur vägen för nästa hund! Den lilla underbara hunden släppte djuren på fläcken och gick framför mig bort från får och hage! Hon är verkligen toppen! På och av knapp? jajamen! koncentration? absolut! Begriper allt vi vill lära henne? inom vallningen - "det kan du ge dig på"


En sån hund!!


Tack än en gång Elsa för att vi fick köpa denna underbara lilla varelse!


Har kört lite Agility också härhemma.. Tingeling har numera fattat bermudaslalomen! fyra pinnar görs rätt lite då och då utan funderingar medurs medan moturs fortfarande inte fungerar alls!


Kontaktfälten fungerar mycket bra! Brädan är borttagen och igår körde jag kanse tio gånger med en miss! fortfarande är jag dock mycket skeptisk till om hon faktiskt har koll på vad hon gör.. Hur ska man kunna veta det?? Siktar hon eller har hon tur? kan man ha tur 90 procent????


Vi har kört lite mellan hinderstöden också och emellanåt finns där ett diktigt fint drag på hinder. och ibland finns det inget alls... men kanske kanske kan det bli agilityhund av Tingling också :-)



Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15 16
17
18 19
20
21 22 23 24 25
26
27
28 29 30 31
<<< Juli 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

buzzador


Ovido - Quiz & Flashcards