Agility, vallning, småbarn och husbygge..

Alla inlägg under september 2009

Av Anna med Icka, Tingeling och Trolla - 15 september 2009 20:18

Igår var första lediga dagen i väntan på bebisen. Jösses jag hade fullständigt fullt upp :-D Ta det lungt eller hur det nu var..


Först var det morgon med barnen! Frukost och mys - riktigt trevligt och med glada barn! Super att slippa morgonstressen.


Sedan iväg till dagis och därefter åkte jag raka vägen till hagen för att träna vallning ett tag. Det var ett tag sedan nu och det märktes. Första skicket på hämt gick hon inte så vitt som jag ville så jag stoppade helt och gav nytt högerkomando och se på tusa tösen korrigerade sig riktigt bra! Upptag var också bra liksom framdrivningen. Sedan skulle jag börja traggla hö och vänster och fråndrivningar och när jag gav henne det håll hon ville gå naturligt blev det bra men gav jag motsatt riktning för att utmana sprack det. Hon jobbade efter eget huvud och ville inte lyssna riktigt på mig.. hon visste ju bättre!


Plockade kvigorna nära och körde korta tårtbitar ett tag där jag konsekvent skickade henne åt det håll hon inte spontant valde. hon fick jobba med sig själv men det lossnade lite efter ett tag. Väl i fråndrivningssituationen gör hon mig dock fortfarande frustrerad! Hon började tom överanalysera mina kommandon och valde sedan konsekvent det håll hon inte spontant ville gå vilket ju var var jag tränat på men jag avslöjade henne någon gång då jag valde att skicka det enkla hållet för henne och hon då valde att gå motsatt.


Intelligent hund men ännu smartare vore om hon började lyssna kan man tycka.


Efter en halvtimma eller så i hagen med pauser för dricka och vila for vi hem och då fick jag ett ryck och satte igång att städa garaget! Det blev toppenfint när det blev klart! Jag hann städa bilen också innan jag var så trött att jag skakade. Lunch och sedan kraschade jag och somnade! :-D


Sov gott tills klockan ringde att det var dags att hämta barnen. De önskade farmor och farfarbesök så eftermiddagen spenderades där.  Phu intensiv dag!


Idag gjorde jag något liknande. Fast idag fick båda Ylva och Ting följa med till hagen. Ting var som en annan hund! Tog höger och vänster riktigt bra! Superduktig! Vi kunde fråndriva genom grinden i andra änden av hagen (ca 100 m bort) och tillbaka igen :-D trots att jag stod kvar vid vägen. Duktig hund! Gårdagens tragglande kanske fick lite effekt ändå! Mer hö vä träning så kanske hon blir riktigt duktig på dem! Ska försöka göra detta med vallförmiddagar till ett stående inslag!


Ylva har fått mycket mindre träning då jag inte alltid haft henne med alla gånger så hon fick jobba självförtroende och fösningar korta hämt nära mig. Hon glider gärna ut på flanker istället för att gå rakt bakom så det behöver vi träna mycket! Possitivt är att hón har fina flanker (jämfört med Ting som behövt träna det en hel del.) däremot stannar hon gärna kort om det blir trångt. Hon stoppar liksom där terrängen sätter stopp. :-/ vet inte riktigt hur jag ska få bukt med det mer än att undvika terränhinder tills hon blir mer målsökande i balansen.


Ylva har också den egenheten att hon tror sig behöva sköta alla sidorn själv. detta får till följd att hon ibland går upp för högt på ena sidan och då kan tappa djur på den andra.. :-/ När hon väl tappat ett djur struntar hon i det djuret tills jag visar henne det och då tappar hon alla flakner och bara går rakt mot djuret och motar det!!! I fel riktining 8-O Detta begriper jag inte alls??? Tyvärr resulterar det ofta i en maktkamp som tvingar fram en rusning hos den ena eller den andra och ofta hos båda.. :-(  Tips och ideer någon?


Resten av dagen har jag varit på bygget och funderat över kök i garaget och nu i eftermiddag har barnen haft kamrater från dagis på besök. Lek och stoj! Bara roligt jämt!


Imorgon är det en ny dag! :-D





Av Anna med Icka, Tingeling och Trolla - 10 september 2009 10:39

Det har varit mycket med bygget de senaste veckorna för Magnus och snickarna. Men så händer det mycket också.FlörtIgår var jag ute en sväng och klättrade på stegarna för att fundera över om vi är nöjda med väggar enligt skiss eller om vi ska ändra oss nu innan de sätts upp..Obestämd


För det första så var det nog en syn när jag skulle upp mellan bjälkarna. Det var liksom inte gått om plats där.. Magnus behöver vrida sig och gå på sidan upp för att komma igenom.. själv hjälper det liksom inte att vrida sig!!Förvånad


Trodde faktiskt inte jag skulle kunna ta mig igenom först.. men med risk för att fastna så tog jag mig ändå upp tillslut! Klämde ihop magen så mycket det gick! Det byggarna tycker vi ska ändra är uppdelningen av rummet uppe i mittsektionen det blir ett jättehärligt rum att ha fullt öppet då det även är öppet upp i nock där. Vi har dock tänkt dela det i två ett sovrum och ett tvrum..


Delningen kommer genomföras även om rummet är underbart nu.. Med tre barn kommer vi nog behöva fyra sovrum.. om inte nu så åtminstone när barnen kommer upp i ålder lite! Magnus undrade om vi inte skulle inreda ett rum i källaren till något av barnen Obestämd Kanske eller??


Iallafall så har vi ju efter en del letande hittat en leverantör som verkade ganska billig och som även skulle leverera allt som vi behövde till väggar och stomme mm.. Det har dock visat sig att billigt inte alltid är bra! Det började med att de gjort väggen för låg! Enligt ritningen skulle den vara 20 cm högre än den var i verkligeheten.. skicka tillbaka gör om och gör rätt!


Jodå sedan ändras höjden på väggen men någonstans i denna veva glömmer man ändra på höjden på en del fönster!!??? Skrikandes Så gavelfönstren och fönstren i mittsektionen på övervåningen skiljer i höjd med sisådär en 20 cm! GÖR OM GÖR RÄTT!!


Nästa miss upptäcks snart efter. Våra fönster i mittsektionen  (tre till antalet) har olika bredd enligt ritningen. Mittenfönstret är bredare än de andra.. men i verkligheten har de gorts lika stora på övervåningen.. Men rätt storlek på nedervåningen! Vilket gör att fönsren nere och fönstren uppe inte är lika i bredd! Skrikandes GHA!!! tror jag blir tokig! GÖR OM GÖR RÄTT!!


bolaget har förklarat sig med att det kanske gick lite fort när huset tillverkades.. jojo minst sagt!!


Visst bolaget fixar till sina missar MEN det tar ju tid och i ett bygge som detta behöver allt flyta på enligt planerna för att inte gubbar ska stå och rulla tummarna mellan varven! Rynkar på näsan


Jag hoppas det blir bra i slutändan men det är jättefrustrerande just nu!





Av Anna med Icka, Tingeling och Trolla - 8 september 2009 21:14

Helgen har varit fylld av aktiviteter. bla fick Emelia besök från skåne av bästa kompisen och dennes mamma och lillebror. Tjejerna hade jättekul tillsammans :-)

Förutom detta har det hunnits med en del vallning. Först ut var flytt av kvigorna. Denna gång skulle de flyttas med släp och Ting och jag fick förnyat förtroende att hjälpa till. Fålla tränar vi aldeles för dåligt så det var både nyttigt och kul!


  


  

Det tog en stund men lastade blev de.


  


Ting hade för brått i början och stressade dem lite och när hon dessutom sökte balans då tre av fyra gått in i fållan innan släpet vände de natruligtvis och därefter var de mycket skeptiska till att gå in dit igen! :-( Ting var rejält trött när kvigorna väl var lastade men jag var ändå rätt nöjd med att vi lyckats även om jag på nytt fått bekräftat att vi behöver träna mycket fålla så att hon förstår vad jag vill där! Inte tänka balans!

  



    


  

På söndagen var det uppvisning i Tävelsåstrakten och Ting och jag var frivilliga. Vi hade dock missat träningarna så en aning oförberedda var vi på uppgiften. 50 får skulle flyttas från en fålla till en annan över ett fält med publik på en terrass ovanför. Fåren var mycket lite vallade och flyktiga trots storleken på flocken

. Ting och jag var dessutom först ut och det visade sig snart att draget i den riktning fåren skuell var rejält! Någon prydlig drivning blev det inte eftersom fåren inte heller sökte sig mot föraren utan snarare undvek denna med om det gick. Istället fick Ting hålla ihop dem och stoppa dem samtidigt som vi tog oss i bågar över fältet. Det skulle ju vara uppvisning och då skulle vi inte korsa fältet för fort.

Ting fick springa och pendla massor för att hålla dem men fixade det och vi fick in dem i den nya fållan på första försöket :-D

Hon fick jobba oerhört självständigt och det fixade hon fint. HAde Ting dragit ner på tempot hade kanske fåren lugnat sig något men som sagt de var lättfotade och Ting är ung och lite rädd att tappa får så hon sprang och sprang. Hon höll dock fina flanker och gjorde inga dumheter trots ett högt tempo på fåren så det blev godkänt! :-)

På hemväg stoppade jag en stund i kvigornas nya hage och tränade lite utgångar var inte helt nöjd mde den hon gjort på fåren.. Efter en paus skickade jag henne att hämta kvigorna som vandrat genom en öppning längre bort och när hon hämtade dem kom hon rat mot mig och gick inte mot öppningen. Det var kul att försöka lösa det genom att kräva att hon vek vänster för att få bort kvigorna till hålet för att de skulle kunna hämtas till mig. Gissa om Ting var trött när hon kom hem.

Nedan är en bild av huset och garaget som det såg ut i fredags sedan dess har takpannorna kommit på plats.


  

Blir inga får ikväll.. för få som kommer. Typ bara jag som anmält intersse :-( Trist. Fast med tanke på vädret kanske det var lika bra. Det ösregnar och har gjort så hela eftermiddagen!


Nåja mannen blir glad för då kan vi ägna kvällen åt elritningar istället. :-/



Av Anna med Icka, Tingeling och Trolla - 3 september 2009 08:51

Det känns som om dagarna går fort! Åtminstone om man ser från vallpass till vallpass.. många dagar hinner det gå innan jag får till ett nytt träningspass.. Magnus har fullt upp med huset och då blir jag låst hemmavid..  Fast dagarna går inte lika fort om vi räknar dagarna till bebisen kommer. Dit är det långa och många dagar kvar :-D Märkligt det där med tiden!


igår kom jag iallafall iväg för ett litet vallpass. Det blev kossorna igår eftersom jag var lite för sent ute (behövde hem och äta mm innan jag kunde sticka) för att följa med till fåren. Ska gå tidigare från jobb idag så jag kan följa med ikväll! :-D


Skickade Ting på ett lååångt (500 m?) dolt hämt (hagen vet hon ju kossorna är i så jag ville testa..) Efter ett bra tag hörde jag dock att hon visserligen hittat kor men hmm i fel hage! :-D


I grannhagen går 11 ungdjur som inte är invallade och det var liksom inte tanken att hon skulle dit :-/ Jaja duktig tjej som hittat djur men bara att kalla in och skicka igen.


Denna gången gick jag upp en bra bit i hagen innan jag skickade. Fortfarande blev hämtet dolt. Efter en stund kom hon med tre kor (ska vara fyra) Hon fick beröm och sedan gick jag iväg med henne bortåt för att se om vi kunde hitta den saknade kon! Vi fick gå låååångt bort. Åtminstone känns det långt när man går bland granarna och bara ser 20 talet meter framför sig och man letar efter en ensam tyst ko. Nästan till andra änden där stod kon och tryckte under några granar. Ting fick loss henne och hon valde snabbt att ansluta sig till övriga tre i andra änden i hagen. 


Sedan började vi träna, fösningar och flankeringar. Ting gick bra i flankerna när jag lagt tryck på henne men tog dem sämre i fösarbetet. Framförallt valde hon håll efter eget huvud istället för att lyssna. Jag bestämde mig för att ställa upp korna i ett hörn och bara träna höger och vänster med Ting för att få henne att lyssna ordentligt. Så efter paus med bad i badkaret satte vi igång.


Jag focuserade på Ting och skickade hela tiden åt det håll hon inte spontant visade att hon ville. Men tyvärr hann jag inte så många skick för naturligtvis visste hon bättre än jag och när jag valde "fel" håll så drog korna iväg! Jag lade tryck på Ting och skickade för att hämta tillbaka och hon slog ut fint. Såg att hon fick stopp på korna men sedan kom där skott.. Korna stod still Ting var kvar bakom men fick dem liksom inte att gå mot mig. fler skott ledde till att korna började ifrågasätta Ting (som antagligen visade tydligt att hon tvekade) och efter bara ett litet tag till släppte Ting kossorna och kom sättandes med svansen mellan benen. :-( Försökte skicka henne igen och hon slog ut fint men så fort skotten återkom kom även hon skakandes i hopp om att få skydd av mig!


Detta kändes inte bra och jag funderade ett tag på vad jag skulle göra! Ville inte riktigt sluta med en osäker hund som skulle känna att "hua skott då sticker jag till matte så kör vi hem och jag slipper jobba mer.."


Dessutom skulle Henric och Josse ansluta med Pip som skulle få träffa kossorna..


Vandrade därför iväg längs hagen för att leta upp kossorna igen. De hade naturligtvis tagit tillfället i akt och sprungit hela vägen längst bort i hagen så det blev ytterligare en rejäl prommenad bort..


På vägen dit anslöt Pip med familj. Jag som hade stövlar tog mig bakom djuren (där var rejält sankt i den änden och dessutom är där gott om granar mm så vallning blir en aning svårt.) och lockade dit Ting och lydnadsstyrde henne att gå bakom djuren. Så gick vi hela vägen tillbaka genom hagen och även om ett och annat skott hördes och Ting var märkbart påverkad så fick hon beröm hela tiden som hon höll sig bakom djuren!


Mot slutet av hagen kändes det som om hon återvunnit en del självförtroende och det såg till viss del ut som om hon faktiskt tänkte vallning och inte bara flykt. Trycket var dock sisådär..


Korna flyttade sig dock och verkade inte märka Tings velighet särskillt mycket vilket var bra!


Tillbaka i den öppnare delen i hagen fick Pip ta över. Ting och jag höll oss en bit i dragriktningen så att vi skulle kunna stoppa om Korna gick iväg igen.


Pip varierade mellan att tycka att kossorna var lite intressanta till att försöka springa till Ting och pussas och att äta kobajs.


Först ville korna kolla in den nya hunden och ifrågasätta henne (hon vallade ju liksom inte) och då fick matte och husse stötta upp och köra iväg kossorna så att de inte skulle ge sig på Pip.


Sedan gick de fram och tillbaka och Ting hjälpte faktiskt till att vända dem ett par gånger även om hon fortfarande var märkbart påverkad av skotten i bakgrunden. Sista vändan de gick så hade Ting börjat skaka rejält och jag sa till Henric som stod brevid mig att nu skickar jag inte Ting för då tappar hon dem utan nu får de gå så bryter vi där! Pip gick då efter korna utan att titta på en massa annat så det kändes bra. ropade till josse att bryta när Pip hade focus på korna men istället började Josse och Pip vika ut åt sidan och då vände korna!!! och Pip fick gå efter dem tillbaka igen. Hon bibehöll focus tillbaka och där bröt Josse henne! Wow :-D


Kul att korna köpte riktningsändringen trots att Ting inte stöttade upp bakom och kul att se att intresset ökade lite hos Pip de två sista vändorna.


Än vallar hon inte något utan går bara bakom men intresset för djuren fanns där iallafall på slutet.


Ikväll hägrar fåren! :-D

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28 29
30
<<< September 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

buzzador


Ovido - Quiz & Flashcards