Agility, vallning, småbarn och husbygge..

Alla inlägg den 3 september 2009

Blir inga får ikväll.. för få som kommer. Typ bara jag som anmält intersse :-( Trist. Fast med tanke på vädret kanske det var lika bra. Det ösregnar och har gjort så hela eftermiddagen!


Nåja mannen blir glad för då kan vi ägna kvällen åt elritningar istället. :-/



Av Anna med Icka, Tingeling och Trolla - 3 september 2009 08:51

Det känns som om dagarna går fort! Åtminstone om man ser från vallpass till vallpass.. många dagar hinner det gå innan jag får till ett nytt träningspass.. Magnus har fullt upp med huset och då blir jag låst hemmavid..  Fast dagarna går inte lika fort om vi räknar dagarna till bebisen kommer. Dit är det långa och många dagar kvar :-D Märkligt det där med tiden!


igår kom jag iallafall iväg för ett litet vallpass. Det blev kossorna igår eftersom jag var lite för sent ute (behövde hem och äta mm innan jag kunde sticka) för att följa med till fåren. Ska gå tidigare från jobb idag så jag kan följa med ikväll! :-D


Skickade Ting på ett lååångt (500 m?) dolt hämt (hagen vet hon ju kossorna är i så jag ville testa..) Efter ett bra tag hörde jag dock att hon visserligen hittat kor men hmm i fel hage! :-D


I grannhagen går 11 ungdjur som inte är invallade och det var liksom inte tanken att hon skulle dit :-/ Jaja duktig tjej som hittat djur men bara att kalla in och skicka igen.


Denna gången gick jag upp en bra bit i hagen innan jag skickade. Fortfarande blev hämtet dolt. Efter en stund kom hon med tre kor (ska vara fyra) Hon fick beröm och sedan gick jag iväg med henne bortåt för att se om vi kunde hitta den saknade kon! Vi fick gå låååångt bort. Åtminstone känns det långt när man går bland granarna och bara ser 20 talet meter framför sig och man letar efter en ensam tyst ko. Nästan till andra änden där stod kon och tryckte under några granar. Ting fick loss henne och hon valde snabbt att ansluta sig till övriga tre i andra änden i hagen. 


Sedan började vi träna, fösningar och flankeringar. Ting gick bra i flankerna när jag lagt tryck på henne men tog dem sämre i fösarbetet. Framförallt valde hon håll efter eget huvud istället för att lyssna. Jag bestämde mig för att ställa upp korna i ett hörn och bara träna höger och vänster med Ting för att få henne att lyssna ordentligt. Så efter paus med bad i badkaret satte vi igång.


Jag focuserade på Ting och skickade hela tiden åt det håll hon inte spontant visade att hon ville. Men tyvärr hann jag inte så många skick för naturligtvis visste hon bättre än jag och när jag valde "fel" håll så drog korna iväg! Jag lade tryck på Ting och skickade för att hämta tillbaka och hon slog ut fint. Såg att hon fick stopp på korna men sedan kom där skott.. Korna stod still Ting var kvar bakom men fick dem liksom inte att gå mot mig. fler skott ledde till att korna började ifrågasätta Ting (som antagligen visade tydligt att hon tvekade) och efter bara ett litet tag till släppte Ting kossorna och kom sättandes med svansen mellan benen. :-( Försökte skicka henne igen och hon slog ut fint men så fort skotten återkom kom även hon skakandes i hopp om att få skydd av mig!


Detta kändes inte bra och jag funderade ett tag på vad jag skulle göra! Ville inte riktigt sluta med en osäker hund som skulle känna att "hua skott då sticker jag till matte så kör vi hem och jag slipper jobba mer.."


Dessutom skulle Henric och Josse ansluta med Pip som skulle få träffa kossorna..


Vandrade därför iväg längs hagen för att leta upp kossorna igen. De hade naturligtvis tagit tillfället i akt och sprungit hela vägen längst bort i hagen så det blev ytterligare en rejäl prommenad bort..


På vägen dit anslöt Pip med familj. Jag som hade stövlar tog mig bakom djuren (där var rejält sankt i den änden och dessutom är där gott om granar mm så vallning blir en aning svårt.) och lockade dit Ting och lydnadsstyrde henne att gå bakom djuren. Så gick vi hela vägen tillbaka genom hagen och även om ett och annat skott hördes och Ting var märkbart påverkad så fick hon beröm hela tiden som hon höll sig bakom djuren!


Mot slutet av hagen kändes det som om hon återvunnit en del självförtroende och det såg till viss del ut som om hon faktiskt tänkte vallning och inte bara flykt. Trycket var dock sisådär..


Korna flyttade sig dock och verkade inte märka Tings velighet särskillt mycket vilket var bra!


Tillbaka i den öppnare delen i hagen fick Pip ta över. Ting och jag höll oss en bit i dragriktningen så att vi skulle kunna stoppa om Korna gick iväg igen.


Pip varierade mellan att tycka att kossorna var lite intressanta till att försöka springa till Ting och pussas och att äta kobajs.


Först ville korna kolla in den nya hunden och ifrågasätta henne (hon vallade ju liksom inte) och då fick matte och husse stötta upp och köra iväg kossorna så att de inte skulle ge sig på Pip.


Sedan gick de fram och tillbaka och Ting hjälpte faktiskt till att vända dem ett par gånger även om hon fortfarande var märkbart påverkad av skotten i bakgrunden. Sista vändan de gick så hade Ting börjat skaka rejält och jag sa till Henric som stod brevid mig att nu skickar jag inte Ting för då tappar hon dem utan nu får de gå så bryter vi där! Pip gick då efter korna utan att titta på en massa annat så det kändes bra. ropade till josse att bryta när Pip hade focus på korna men istället började Josse och Pip vika ut åt sidan och då vände korna!!! och Pip fick gå efter dem tillbaka igen. Hon bibehöll focus tillbaka och där bröt Josse henne! Wow :-D


Kul att korna köpte riktningsändringen trots att Ting inte stöttade upp bakom och kul att se att intresset ökade lite hos Pip de två sista vändorna.


Än vallar hon inte något utan går bara bakom men intresset för djuren fanns där iallafall på slutet.


Ikväll hägrar fåren! :-D

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28 29
30
<<< September 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

buzzador


Ovido - Quiz & Flashcards