Agility, vallning, småbarn och husbygge..

Alla inlägg den 1 juni 2009

Nu har vi varit iväg i Oskarshamn, jag Tingeling och Amanda. Amanda var med som supporter och Tingeling och jag tävlade.


Först lite om Ting och hennes tävlande..

Ting gjorde mycket som var väldigt bra i helgen! Där fanns inte tillstymmelsen till tjuvstarter tillexempel! Det fattade hon fort! Skönt att kunna vara helt beredd när hon sätter fart! Hon strulade inte heller något alls i slalom! Tog alla pinnarna utan att tveka det minsta!! :-) Stora pluspoäng för detta! Skönt att det rättade till sig så fort. I ett lopp missade hon ingången men det tar jag på mig. Hennes väg mot slalom var betydligt sneare än jag räknat med och jag borde ha bromsat upp för att hjälpa henne hitta slalomen. Istället ångade jag på frammåt och lät henne själv både svänga hitta slalom, bromsa och göra rätt.. det blev andra porten men jag tycker faktiskt hon gjorde så gått hon kunde! :-) Great dog osv.. (som vanligt)


Det som varit mindre bra i loppen i helgen är också en del.. missar som jag tycker att hon brode klarat bättre.. I första loppet tillexempel så bara sprang hon!!!! Hon sökte inte hinder och kom hon därför inte helt rakt på dem så såg hon dem inte!! :-( Tycker att jag inte kunde visat bättre utan att hon faktiskt får anstränga sig lite mer än att bara springa frammåt brevid ett hinder på en raksträcka med en decimeters marginal.. :-/


De andra loppen sökte hon mycket bättre! Då kändes det mer ahrmoniskt att springa med henne. Missar blev det ändå men de kan förklaras av att hennes svängar blev större än jag räknat eller att jag hade för brått i svängen och drog henne förbi hinder.. orutin mellan oss helt enkelt. 


I första agilityloppet hoppade hon balansen grovt! Lilla kängurun var på besök! Då vi redan hade fel (eller var diskade.. vet inte riktigt) så la jag henne en snabb time out och sedan tog jag upp henne en liten bit och släpte henne igen. Då gick det bra och hon fick fortsätta! Övriga kf var toppen! :-)


I det andra agilityloppet tog hon alla tre balanshindren riktigt fint! :-)


Helgens bästa lopp var det sista! Laghopp sö. Hon jobbade kanonfint med mig och mot hinder hela vägen. På ett ställe blindbytte hon på mig trots att vi skulle ha framförbytt.. jag tappade bort henne en stund och fick en vägran. Sedan var vi på rätt väg igen ända tills jag skulle göra ett svårt bakombyte i en böjd tunnel som man kom snett bakifrån och skulle ta. Då fick vi också en vägran. Detta måste tränas! Tror faktiskt aldrig hon stött på ett sådant kraftigt bakombyte vid tunnel förut! :-D


Tio fel men en underbar känsla av sammarbete åkte vi hem med! :-D


Slyngellaget hade kul på banan men några resultat blev det inte (hade vi nog inte förväntat oss heller ;-) )


Sista minutenlaget sprang en hund kort då icka fortfarande vilar..(hon är för övrigt MYCKET bättre :-) ) och i första agilityklassen fick vi till två nollor och en tiofelare. Laget låg lääänge på pinnplats men halkade tillslut ner på en 8:e plats (fem fick pinne) En bra insats men den räckte inte. I hopplagloppet gjorde laget ytterligare  bra insats. Belle var felfri och Troy hade en förarglig femma i slalomen och Ascii gjorde ett jättefint lopp som tyvärr sprack då hon i ett ögonblicksverk försvann på fel hinder. :-/ Med fem fel hade det varit en tidsfråga om det räckt till pinne och med slalomen som togs om hade det antagligen inte räckt.. Vi får komma igen på Gotland! Förhoppningsvis fulltaliga!! :-)


Nu över till något helt annat!


Först och främst TACK alla landslagsaspiranter för otroligt underhållande, spännande och dramatiska uttagningstävlingar!


Gnäll och skäll!!! Känsliga läsare ombedes inte läsa vidare!!!

Jag kommer nu kritisera både domare och enskilda (inga namn men ändå till viss del möjliga att identifiera) och alla kommer definitivt inte hålla med mig men det som står här nedan står jag för och jag accepterar att andra har andra åsikter. Delar du inte mina är det alltså ok men du som läser vidare får acceptera min inställning också!


Kontaktfältsbedömningar! SUCK detta ständiga dillemma! Jag såg åtskilliga bedömningar i helgen som var tveksamma och åtskilliga som var solklara!! felbedömningar!


I en lagklass satt jag och mina lagkamrater riktigt bra till för att se A-ets nerfart på ett strålande sätt. Vi räknade fel på nerfarten och felbedömningar av dessa (såvitt vi kunde se när vi inte var iväg och sprang själva) Det var MINST tio avhopp på nerfarten av A-et.. av dessa fick endast TVÅ hindar fel??!!!!?? Domaren missade alltså att döma fel i åtta fall av tio!! 80 procents felbedömningar på felen på ett av klassens sex kontaktfält! Ok där var 23 startande lag och därmed ca 90 startande hundar och av dem tog ca 80 kf och bedömdes rätt så visst då blev det bara ca 10 procents felbedömningar men även det tycker jag handlar om alltför stora felmarginaler! 10 procent av startfältet på ett av kf fick inte fel de borde haft! Om detta är igenkommande på balansen så rör det sig om ytterligare tio procent där (kanske mer då jag upplever att avhoppan är fler på balansen och då det var 80 procent av felande hundar som bedömdes fel.. ) OBS detta sista är rena spekulationer men i min värd är möjligheten att det blir så här horribelt!


Den aktuella domaren gör väl i och för sig rätt  som friar hellre än fäller men det får till följd att lag precisutanför pinnplats blev utan pga att domaren dömde fel! (Vi såg iallafall två lag som gick om oss i resultatlistan vilket i dagsläget inte kostade pinnen utan endast en bättre placering så det tröstar vi oss med :-) )


Ännu mer horribelt var när landslagsuttagningarna kom att avgöras av felbedömda kontaktfält! Jag satt inte så att jag såg balansen i denna klass men jag reagerade på att hund efter hund som alla bromsade och gjorde halvhalter någonstans i närheten av kf fick fem för avhopp på balansen. Domaren dömer och visst är det nerver med men flera förare var helt förkorssade när de tog sig i mål med en femma från balansen. Flera av den sa att de tydligt sett att hunden varit på innan de sagt OK och släppt hunden vidare. Trots detta hade de fått fel. Jag tänkte att visst i stundens hetta släppte väl förarna lite tidigt.. MEN där fanns bildbevis! Kamreor runt banorna gick varma och många fotograferade sina hundar på kf balans och på en sådan bild var det otvedydligt att hundar som fått fem fel på bild har en eller i vissa fall tom två tassar på kontaktfältet!! GHAAA!! Vi ska ska skicka iväg sveriges bästa hundar på VM och NM men flera av dem blev bortdömda på Kf trots att de var på! Vad hände med hellre fria än fälla?????Domaren i fråga kan omöjligt ha varit säker på sina bedömningar och om så är fallet borde han antingen sluta döma eller kolla sina ögon och se till att få glasögon som fungerar bättre för


Så får det ju bara inte gå till!! Drömmar och förhoppningar krossade av felbeslut från domaren!? INFÖR ELEKTRONISKA KONTAKTFÄLT NU!!!!! eller kontaktfältsdomare!


Det handlar i detta fall om landslagsuttagningar men det handlar ju också om alla vanliga tävlingar och om pinnar och uppflyttningar och kval till SM. Visst aglity är roligt och spännande och underhållande men det är också för många av oss investering av tid och pengar i en SPORT vi alla älskar och kämpar i! Vi vill tävla på lika villkor och i vissa fall blir det felbedömningar då domaren inte är mer än människa men i det här fallet finns tekniken! och tekniken är bra! Se då för guds skull till att tillåta tekniken så att vi åtminstone slipper 80 procent felbedömningar av felande hundar och definitivt felbedömningar av hundar som gör RÄTT!!!


En annan incident i landslagsuttagningarna som jag reagerade på var att domaren felaktigt diskade ett ekipage. Varför kan väl skyllad på den mänskliga fakotrn samt att solen stekte hett sånt händer men det är ändå trist när det händer. Ekipaget ifråga hade tio fel vid felbedömningen och fick nu omlopp. Jag fårstår fullt ut att detta var en ny chans som greps med glädje av deltagaren ifråga men själv anser jag att deltagaren borde tackat nej till omloppet, eller i vart fall bett dem i ledningen att lägga på tio fel i slutresultatet i landslagsuttagningen. Hon hade liksom enligt mig haft sin chans och sumpat den..


Nu gjordes inte detta utan hon tog sig fram till den första disken felfritt igenom de svårigheter som tidigare vållat henne problem. Senare under loppet fick hon en femma på balansen (rättvist bedömd ..?? ingen aning.) Ytterligare en felbedömning gjorde domaren iallafll under loppet. En sekvens där han stenhårt men konsekvent för massor av ekipage dömt vägran för surr efter en tunnel (även om snurren var flera meter innan nästa hinder) vägran. För detta ekipage gav han dock ingen vägran???? Solsting igen eller bara favoriserande.. det lär vi aldrig få reda på men det muttrades en hel den li tälten runt banan om denna insats! Fem fel och ett gäng poäng blev det iallafall i uttagningarna (istället för minst tio fel i första loppet och eller ytterligare en vägran och därmed tio fel i det andra loppet..)


Som sagt jag förstår beslutet! Alla vill vi vinna men jag tycker inte att det känns som fair play i dessa sammanhang att få och ta en extra chans då jag sumpat första försöket..


För övrigt skulle jag även vilja avsluta med att tycka lite om uttagningsbanornas konstruktion. Det är SKITTRÅKIGT när banorna blir trånga svenska och tråkiga (i mina ögon) i en landslagsuttagning! I Europa och i mästerskapssammanhang ser banorna INTE ut så!!! Det är inte hundar som hanterar dessa banor bäst vi ska skicka utan hundar som klarar fartiga flytiga öppna banor där hundarna får en extremt hög hastighet för att därefter tvingas in i en klurig passage där det krävs otrolig skicklighet för att klara sig genom felfri!


Några exempel ur min egen högst begränsade erfarenhet är fartiga banor där hundarna kommer på slutrakan i en otrolig hastighet och efter en lång raka så avslutas det hela med en threddle som ligger vinklad mot fartsträckan! Förarna är långt efter när man kommer dit och det krävs både lyhördhet och kvickhet hos hundarna för att fixa detta! Ett annat exempel från Belgar VM var de två långa raka tunnlarna i följd efter varandra där det efter står två hinder att välja på brevid varandra och hunden skulle ta det bortersta, och på tillbakavägen då hunden efter den första tunneln slulle in i en smal lucka mellan tunnel två och ett hopp som skulle tas från fel håll! Hastigheten och att kunna gasa och bromsa blir otroligt viktig på dessa banor eftersom det inte går att ligga och mesköra på raksträckorna för då tappar man för mycket tid! Järnet hela vägen och så tungan mitt i munnen när det gäller klurigheterna!


Om det är för dyrt att ta hit VM-domarna så kunde man väl åtminstone KÖPA in banor från dessa domare att användas vid uttagningarna så att vi får hundar som presterar bra på dessa domares banor med oss till VM och Nordiska!!!


Trist att vi svenskar ska vara så stelbent trångsynta när det kommer till vad som är svårt på en bana! :-(


Färdiggnällt.. :-)


Nä visst nä jag glömde! Var snälla mot era lagkamrater! Om man misslyckas i något lopp finns det nog ingen som är så arg på en som en själv! Det man behöver i detta läge är stöd och uppmuntran inte skäll! Alla tar vi dåliga beslut ibland och alla gör vi misstag! För det mesta lär vi oss något av dem och då kan det bara bli bättre framöver! Agility är ett ögonblicksverk! Det är lätt att glömma hur fort det kan gå både när det blir rätt men framförallt när det blir fel! Bara försök att tänka på att positiv kritik är lättare att ta till sig än negativ dito som bara gör en nedslagen och ledsen!


Kram på er alla därute!

Slå mig inte för hårt för då kanske jag också sticker huvudet i sanden nästa gång och slutar säga vad jag tycker och tänker!! :-S 

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4 5
6
7
8 9 10 11
12
13
14
15
16
17 18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

buzzador


Ovido - Quiz & Flashcards