Agility, vallning, småbarn och husbygge..

Alla inlägg under januari 2009

Idag har jag trängt inte lite träning på mitt schema! Å vad det är kul!!! Ting visade massor av bra saker idag! Vi började med running balans och hon satte varenda en! :-) Mitt på kf snyggt och prydligt! I galopp! :-) Häftigt!


Vi körde en liten cirkel, tre hopp, fyra pinnars slalom, böjd tunnel balans manners minder.. Jag sprang som en tok, bkom, brevid och förbi! och som sagt inte en miss! Konstigt!


För någon vecka sedan kunde jag inte passera alls utan att hon hoppade!


Framsteg mao!


Provade även A:et med manners minder efter ett hopp bakom A:et. Hon hoppade två sedan fattade hon vinken och slutadehoppa! De är helt ok och kriteriet är en tass minst en dm under gränsen.. Även här kunde jag springa förbi! Göra framförbyten och även stanna bakom! :-) Duktig tjej!


Sedan körde vi lite vippa. Där hade vi ett snyggt beteende där hon sprang längst ut och blev kvar men nu verkar det om bortblåst. Drygt halvägs och sedan började hon krypa uppåt.. hmm..


Backade och lät henne ta sig ut till target utan att vippan rörde sig. belönade alla gånger hon tod sig ut även om det var halvkrypande. Efter ett tag blev hon säkrare och då slutade jag belöna de gågner hon stannade på vägen. Det såg rätt ok ut till slut men det går inte alls fort :-/ frå se om t kommer.. ett tag till ska vi köra utan att den rör sig innan vi fortsätter.


Slalom körde vi också ett tag och även där kunde jag passera!! weee! :-)

 Däremot verkade ingångarna ha blivit sämre (ok jag är övertränande vi pratar kl 9 och kl 3 ingångar som hon missade ett par gånger) så även där backade jag och belönade rätt ingång direkt ett tag och varvade med att bekräfta hennes beteende men låta henne fortsätta hela innan hon fick belöning.


Vi körde ytterligare pass på balansen och fick totalt på hela kvällen tre avhopp (varav en var en klockren bakbensträff även om frambenen missade)!!! Tror säkert att hon fick köra den 50 gågnger under kvällen.. :-) Mao ett mycket bra resultat!


Lillan skötte sig toppen på det stora hela!


Men mest lycklig är jag över att damen visade intersse för en kamptrasa! Det var jag inte sen att nappa på och seda kampade vi massor!! Hon morrade och hade rejält kul! :-) Kanske kan det bli en "riktig"hund av Ting med :-)


Kan kunde BELÖNA med trasa som kastades efter slalom och hon kom me den och kampade med mig och ville sedan förjtäna den igen och igen!!! Tog dock bort den efter ca tio gågner eller så och återgick till godis.. Hon skulle inte ens få chansen att tröttna eller göra sig illa eller något annat! Sluta nr man är på topp eller nåt! :-) Men den ska fram igen! Nästa gång vi tränar!


Mycket nöjd med träningen.. 



Tidigare idag studerade jag tävlingskalendern för att hitta lämplig debuttävling.. vi får väl se var det blir och om det bara blir hopp eller ag också.. Måste få ordning på vippan isåfall först och känna mig tryggare och avslappnad på balans och Ting måste även lära sig fortsätta framåt efter balansen.. ska träna det snart :-)


  


Sedan i förrgår har Amanda gått på pottan och bajsat två gånger till på eget initiativ och imorse kissade hon också. Imorse var det dock jag som tog initiativet och satte henne där efter medicineringen eftersom hon ännu inte kissat då och det var dags att byta blöjan.


Lilla duktiga tjejen satte sig och klämde och när det kom några stänk kiss sa hon OJ och knep och reste sig och tittade ner i pottan.. sedan kom en lång harang som jag inte begrep ett ord av men som uppenbarligen handlade om allmänt missnöje rumpan dropparna och pottan för det framgick tydligt av kroppsspråket och gestikulerandet.


Några uppmuntrande ord från mig om att det var så jag ville ha det så satte hon sig ner igen och släppte fram resten av kisset! Duktiga lilla tösen! Börjar mao se slutet av blöjtunneln även om den fortfarande är lååångt bort! men hon är ju bara ett år och 7 månader än så :-)


Ikväll är det hundarnas tur!!


Har inte riktigt bestämt vad vi ska göra men kvällen är bokad Magnus tar barnen och jag kan ägna hela kvällen åt hundarna!!!


Sedan jag började jobba igen i måndags har jag återupptäckt hur lite tid man hade över för hundarna efter jobb och familjen. Det gällde att ta vara på småstunderna och på semsetern blev jag nog lite lat så eftersom det fanns så gott om småstunder. Men ikväll ska det bli ändring!


Snart kanske jag orkar återuppta mina morgonpassträningar också! Får se, Magnus åker ju så tidigt på mornarna nu att det inte alltid funkar.. Om jag inte ska stiga upp ännu tidigare än jag redan gör!!! hua..



så sa min yngsta dotter igår efter nattningen. Sova var det inte tal om! "baaasja!"


Klockan var 20:30 och sovdags var det för en timma sedan!


"Men Amanda du har bajsat och vi har bytt blöjan och det är sovdags nu!" svarar jag. "BAASJAAAA!!" nästan gråter hon då och ser lidande på mig!

Dialogen fortsätter:

"Ok jag ger mig. Vill du gå på pottan?"

"mmm"

"Då gör vi det men bara en gång sedan är det sovdags! vi kan inte hålla på att prova pottan hela natten"

"ja-a"


Till saken hör att pottan är rolig att prova och hon sitter där gärna och länge men det kommer i princip aldrig något. En gång stod hon över den när hon kissade och en annan gång lyfte pappa dit henne när hon var mitt i bajsandet men i övrigt har pottan förblivit tom. Men som alla förstår så är det en bra ursäkt för att få komma upp ur sängen när man inte vill sova! :-)


In i badrummet av med pyjamas och blöja och ner på pottan.


Amanda skiner som en sol och kvittrar som en fågel och tar i och sedan bryter hon ut i fniss! Tar i igen och igen alltid följt av skrattattacker! KUL med potta!


Jag säger nåt i stil med att "är du färdig nu guman för vi behvöer sova" Något bajs (eller kiss för den delen har vi inte sett röken av.


Amanda ställer sig upp men när jag sträcker mig mot henne sätter hon sig kvickt och tar i igen.. "mamamamamamamamama" låter hon när hon klämmer. Det har hon fått från storasyster som alltid säger "mamamama", "papapapapapapa", "pipipipipipi" eller "mandamandamandamanda" eller något liknande.. sedan kvittrar hon av skratt igen och ögonen lyser.


Jag tar bort mina utsträkta armar och ler! Hon är söt! Men det hjälper inte hon borde sova.


Plödsligt ändras hela Amandas ansiktsuttryck, från glatt klämmande unge eller sprallig busunge till chockad och typ ont i magen.. Hon håller andan och ser ut som att något är allvarligt fel! "baba.." säger hon och blir sedan tyst.


Jag förstår naturligtvis precis vad som händer! Amanda bajsar! På riktigt på pottan! WOW!


När hon är färdig står jag och Magnus och berömer rikligt ett barn som mest ser ut som om hon sålt smöret och tappat pengarna! BAJS I HENNES POTTA??!! NÄÄÄ!!! SÅ SKA DET INTE VA tycks hon tänka.


"babaas?" säger hon och pekar i pottan "Ja duktig du är som bajsat på pottan"svarar jag.  "babaas?" säger hon igen och ser olycklig ut och börjar vrida sig för att nå sin rumpa. "näe" säger hon "babaas"


Berömmet övervinner till en början inte hennes misstro mot att det ligger bajs i hennes potta eller chocken hon fått när det kom! Man ser hur hela Amanda tvivlar och undrar samt är djupt missnöjd med resultatet.


Under tiden torkas det, tvättas pottor och händer (för dem fick hon ju ner i rumpan illa kvickt innan vi torkat henne) och sätts på ny blöja. Berömmet fortsätter hagla. Lite tinar hon mot slutet men fortfarande var det konstigt! Så förundrad och misstrogen hon var!


Stolta föräldrar, (tänk vad märkligt perspektiv man får som förälder till en ett och ett halvtåring) kramar pussar och säget godnatt "nattnatt" svarar Amanda och hör och häpna.. inom en halvtimma sover även tjejen som inte vill sova!


och hon sov hela natten!!!!!!


Får se om vi kan få henne att prova pottan fler gånger eller om kvällens chockupplevelse sätter djupa spår? :-)


MIN DUKTIGA LILLA TJEJ HAR FÖR FÖRSTA GÅNGER PÅ EGEN BEGÄRAN GJORT NR 2 PÅ POTTA!!


Som sagt.. perspektivet som småbarnsförälder är lite off men jag är stolt :-)


I söndags hade vi ridhusträning igen. Vi byggde en ganska svår hoppbana som var flytig men med lite trixiga fällor och en svår slalomingång, kl 9 efter platt tunnel.


Icka fick börja av mina och hon satte en snygg nolla direkt :-) Härligt! Sedan blev det Tings tur. Jag bad Karoline att filma och hon lovade att göra det. Ting följde fint alla styrningar och satte slalomingången klockrent direkt! Wow!!! Tyvärr gick hon ur sista porten så slalom fick vi ta om men resten av banan gick felfritt! Vilken tjej!!! Min filmare stängde av kameran och sa att bättre filmare hade jag aldrig haft!! Då hon sa det med ironi skulle hon få rätt! Tror dock inte hon förstod då hur rätt hon skulle få!


 Hon fick sedan köra ett varv till men då var jag nog inte lika vasam och handlade nog sämre för hon drog platten istället för att ta hindret vid sidan av. Jag sprang tillbaka och böjade om helt från början och då gick det bättre, En stooor sväng efter andra tunneln men även nu satte hon slalomingången fint. Gick även denna gången ur sista porten och nör vi tog om fastnade hon på något konstigt vis på en slalompinne.. Tog om igen och då gick det fint. resten av loppet gick bra men hon rev en pinne efter en tunnel. Även detta lopp filmades men då det första var bättre hade jag bestämt att det var loppet jag skulle lägga ut med länk härifrån!


Efter banan körde vi lite vippträning. Tycker den har blivit sämre då hon nu saktar innanhon är längst ute. liksom för att den ska slå över och när den inte gör det börjar hon krypa uppåt.. Ok lite petig är jag för hon saktar inte förren hon är på kf men i fel ände..


Löste det tillfälligt genom korv längst ut och korv närden slår i backen. Men det är liksom att lura fram rätt beteende tanken bakom hennes träning var att baklängeskedja så att stå på nerfarten betyder godis när den slår i backen, slå i backen gör den bara om den startat och startar gör den nör du är längst ut.. någonstans har det blivit en miss i kedjningen.. Måste kanske få henne att gilla rörelsen mer innan jag kedjar ihop allt igen.. klurigt..



Körde även slalomingångar och fart. En lång rundbana med ett staket på en sida och ett kort slalom på en och däremellan bara raka hinder och tunnlar! Jee där kunde man få upp farten och slalomingångarna satt efter några försök som jutna´!


Även staketet hade vi bra klämm på! Wow va snvt den hunden kan gå!


Känner dock fortfarande att jag saknar det där riktiga trycket i henne :-/ kommer kanske..


Kändes på det stora hela som ett mycket bra pass!


Väl hemma satte jag mig med kameran för att studera våra lpp och se om jag kunde lägga upp dem här... Döm om min förvåning då det första som hörs på filmen är Karolins kommentar om att bättre filmare hade jag aldrig haft!


Karoline har alltså inte filmat mitt lopp utan tryckt på rec först när hon skulle stänga av inspelningen :-) Någon film på första loppet finns alltså inte :-(


Det andra var mycket sämmre så det hade jag inte tänkt lägga ut men nu är ju det loppet det enda loppet jag har filmat.. hmm vad göra...


Ska fundera på saken.. kansken lägger jag ut loppet här så ni alla kan antingen konstatera att Ting inte är mycket att skryta med agilitymässigt eller så kanske ni skäller på mig för att jag har för höga förväntningar på hnne efter att ha haft en fartidiot som Icka! :-) Eller så lägger jag inte ut den alls så kan jag fortsätta beskriva hur jag upplever lilltösen och måla upp en bild av henne som sedan bär eller brister när hon debuteras ute på banorna.. hon har ju hunnit bli både 12 13 14 och 15 månader.. hua vad tiden går!!!









Äntligen har jag fått chansen att valla lite igen! Ting, Ylva Icka och jag packade in oss i bilen och åkte till Öland och häslade på Anja, hennes hundar och fåren!


Vallning stod på schemat och det kändes oerhört roligt att äntligen ta tag i det igen. Det blev mycket hämtträning med focus på avståndet! Både Ting och Ylva har ju en tendens att snäva in bakom flocken för tidigt. Men med lite hjälp av Anja fick vi faktiskt till flera riktigt bra skick. Fåren hade vi delvis fållat in för att de skulle stå still i mitten när hunden kom. Det var rätt flyktiga får som gärna drog till föraren när hunden börjat runda..


När mina hundar kom in i hagen behövdes knappt en blick från dem för att fåren skulle dra iväg i hög fart för att undkomma denna nya best!


Drivningar med fåren var svårt för fåren hade brått och hundarna hade lite svårt att hålla det avstånd som antagligen skulle behövas för att fåren skulle dämpa tempot. Gick jag baklänges och stoppade fåren och även hunden till viss del gick det bättre!


En bagge hade hon också som man fick se upp lite med.. vid ett par tillfällen buffade han försiktigt på mig och liksom testade om det skulle gå att ta i hårdare :-) Anja hade dock varnat mig så värre än buffarna blev det inte för jag var på min vakt!


Tränade både skick i balans och att få dem ur balans. Nyttigt! Mest för mig tror jag för jag kännder att jag är mycket osäker på höger och vänster i vallningen. behöver träna mer så det blir rätt.. Skönt var det dock att se att även Anja blandade höger och vänster lite då och då! :-D


Vi tränade även fålla in några gånger och om vi bortser från första försöket så skötte mina två hundar det rätt bra! Nu var det en mycket trång fålla där alla fåren inte rymdes (två eller tre var tvugna att stanna utanför) och därmed blev det nog svårare än en vänlig fålla är.. hoppas jag! Anja och jag tog iallafall varsin sida av fållan för att stötta hunden..


Med Ting körde jag även en slalomövning! Detta behöver vi göra mycket mer! Mer höger vänster träning i allmänhet faktiskt! Ylva var för osäker i att gå rakt fram mot fåren så där tränade vi bara fram.


Försökte även fösa en bit men då fick fåren för brått och ville sticka ifrån och då Ting och även ylva gärna slår ut åt sidorna då och vill hämta tillbaka så kändes det inte som något som vi skulle träna just nu. Risken att det blir fel hela tiden blir för stor!


På det stora hela skötte sig bägge hundarna bra! Ylva mer lydig Ting mer självsäker.. :-) men helt uppenbart behöver vi massor av mer träning! Speciellt på att lära mina hundar höger vänster men även att kunna fösa åt olika håll samt avstånd vid rundningar av fåren... Mycket kvar att lära förstås men det är ju det som är charmen!


Anjas Jaffa var jätteduktig! Hon har fått mycket mer träning i kommandona men har en härlig stil och attityd till fåren också! Underbart inspirerande att se! Nu vill jag bara valla valla valla ännu mer för att lära mina båda busar ännu mer!


Tack anja för en toppen dag med trevligt sällskap och gott fika!! Jag kommer jättegärna tillbaka någon annan gång!



Årests galnaste agilityresa är över.. resan ordnade sig till sist, ett GIGANTISKT tack till alla hundmänniskor på ÖLAND som engagerade sig i att resan till My dog skulle ordna sig när det alternativ jag trodde jag hade gick i stöpet.


Måste även skicka ett jättetack speciellt till UTSTÄLLNINGSFOLKET på öland! Wow vilket engagemang!


Resan upp ordnade sig iallafall jag fick åka med Anna-Lena med Aksa och Kella och vi hade jättetrevligt under resan.


Jag bodde hos Sofia som jag var kollega med när jag jobbade i Göteborg och vi hade en trevlig lördagkväll innan tävlingarna drog igång på söndagen. På söndagmorgonen smet jag ut innan någon av dem hunnit vakna. Spårvagnen tog mig till mässan och sedan var det dags! Tävlingar tävlingar tävlingar. Tre klasser per dag var det.


Jag var där aldeles för tidigt (som vanligt.. gillar inte att stressa..) därför fick jag vänta lääänge innan första start.


Sofia med sonen hann komma och se första loppet.. (jag kanske skulle sovit lite mer..)

  

Först ut var en hoppklass. Icka missade slalomingången hon rundade inte första pinnen utan gick in på fel sida??? När hände det senast? Rsten av loppet flöt bra men hon fick en rivning och strax därefter körde jag på lite för mycket så hon tog fel hinder mellan tunnlarna vilket jag inte brydde mig om utan körde vidare. Loppet kändes inte bra. Jag nojade över slalomingången och rivningen men insåg att fel hinder berodde på mig eftersom jag släppt focus på Icka.


Nästa lopp var också ett hopplopp vi diskade även där men jag minns inte var eller hur nu.. Minns bara att hon fixade slalomen och inte rev ett enda hinder! Efter det loppet bestämde jag mig för att släppa nojorna. Detta var det första av två EAS loppen. Disk är liksom inte så bra :-( Åsa med Ia vann loppet GRATTIS!


Agilityloppet var sista loppet för kvällen och jag startade tidigt.. ungefär 22.15?? Jösses vad klockan började bli mycket! Argh trött och svårt att koncentrera sig.. I starten skulle hon hoppa två hinder frammåt och sedan 180 grader tillbaka och där stod jag dumt så en stolpe var ivägen för mig och Icka svängde men inte tillräckligt utan hamnade i slalomen och diskade sig. Jag gick inte runt stolpen vilket jag borde gjort! Jaja.. åkte spårvagnen hem och smög in efer att hela famijen somnat!


På mondagmorgonen smet jag på nytt ut innan familjen vaknat! TACK SOFIA för boendet.. synd vi inte hann träffas mer!


Måndagens klasser var två agilityklasser först. Besviken på gårdagen skulle det gå bättre idag och det första loppet gick riktit bra! Icka gjorde ett toppenlopp men fick en femma på balansens uppfart! Trist men jag vet ju att hon har svårt för dem. Måste stoppa henne.. :-( Vann den klassen gjorde Isabell med Noa! Vilka lagkamrater man har!!!!


Sista agilityloppet ställde stolparna till det för oss igen. Återigen slarvade jag med att runda en stolpe och Icka som inte såg mig klarade inte svängen efter.. Mitt fel! därefter körde jag med tanken att se till att kf blev bra men hon missade trots det uppfarten på balansen ign... trots att jag stod där och stoppade henne.. stoppen kom precis framför balansen och sedan hoppade hon upp - surt! :-(


Vi skippade sista hoppklassen och kunde köra vid tretiden. Hade vi stannat hade vi antagligen inte kommit iväg före 19-20 tiden!!! och då startade large först på måndagen...


Hopplöst att det ska ta sådan tid! Jag kollade en del på var tiden försvann och det var otroligt ineffektivt mellan starterna i loppet, det gick mellan 15 sekunder upp till en minut mellan varje start! Till stor del för att domaren gick runt och rättade till tunnlarna mellan hundarna! Var fanns hinderfixarna?


Men 80 hundar i en klass blir trettio sekunder per hund 40 minuter per klass!!!!!


Inte konstigt att vi satt på tävlingen till midnatt fösta dagen!


Resan till Gnesta gick bra och ägnades till stor del för att analysera. Åsa undrade vad som skulle hända om jag bara släppte uppfarterna med Icka.. Det kan väl aldrig gå bra eller?


Jag fick bo hos mina lagkamrater den natten på deras söta gård i Gnestatrakten. Det verkade jättemysigt (var mörkt när vi kom) men de hoppas snart flytta därifrån.


På Tisdagen bar det av upp till husdjursmässan.. Delmål två SMkval stod på programmet! Helgens viktigaste lopp då detta var sista chansen att kvala med laget!


 Banan var rak och snabb! med en del fel tunnlar och hinder som låg snett åt "fel" håll! Det gällde att ligga steget före hela tiden för att det skulle bli bra!


Vi startade nästan sist och flera lag före oss hade lyckats sätta tre nollor! Vår uppgift blev därför att SÄTTA TRE NOLLOR för att ta oss till SM! Nolla eller missa SM alltså!


Sista chansen - eller nej som Micke uttryckte det. Det är en MÖJLIGHET ta den!


Åsa gick in först och gjorde ett prydligt nollat lopp! Isabell nästa och med tummen i ögat och eld i baken fixar även hon en nolla till laget. Två hundar kvar, två chanser, två MÖJLIGHETER! dags att visa att Icka kan lite agility! Jag sprang som aldrig förr för att hinna alla framförbyten så att vi inte skulle riskera någon disk någonstas! I mål kom vi NOLLA!!! Tre nollor och troligen SMKLARA! Skönt!


Eva gör comeback men diskar sig i någon av tunnlarna med fel ingång. Hon gjorde ett byte hon före loppet sagt var dumt för att han inte fixar dem men då hon fått tid över gjorde hon dem ändå.. :-) Men det kvittade ju för vi hade redan tre nollor.


Laget efter oss nollade också tre hundar och därmed var där fyra helnollade lag varav tre skulle få pinne! Vi hade mycket bra tider (de tre bästa i loppet faktiskt) och därmed hade vi vunnit! SM 2009 here we come!


Underbart! Då var det iallafall värt att göra denna galna tripp tvärs över landet!!


SM SM SM SM SM SM SM SM SM SM :-)


Nu laget får vi slipa formen i sex månader så vi kan upprepa helgens bragd på SM!!!!!


Kvar var två individuella klasser. Hopp först. Ia hade gjort den snygg runda och ledde men hon hade fått en stor sväng i början. Målet när jag startade var därför att ta hennes tid. Icka fick dock samma stora sväng i starte och då var vi i mitt huvud borta.. Hmm hur funkar huvet eg? Så på slutet så slutar jg jobba! Korkade människa och Icka missar näst sista hindret och hoppar sedan sista. Enligt publik stannade klockan på 35 nåt.. och Åsas tid var 33 nåt..


Utan att runda näst sista kunde vi kapat en halv sekund och utan svängen i början ytterligae en sekund! Nu blev det disk för att jag i mitt huvud gav upp när Icka fick en stor sväng! Hallå!!! en nolla är en nolla! Fortsätt jobba dummer!


Sista agilityloppet bestämde jag mig för att testa att helt släppa uppfarterna och bara springa. och sprang gjorde vi både jag och Icka. Hon fixade upp men flög ner! och A:et därefter bara flöt! Till sist flög hon all världens väg på gungan och då tog jag om. Frivillig disk alltså men ett mycket bra lopp! Ska nog börja träna utan stopp på balansen och se till att nerfarterna sköts ändå ett tag nu så att hon inte blir fartbilnd som nu och bara rusar när jag släpper upp :-)


Skit kul var det iallafall att slippa stoppa upp! Åsa, Isabell, Micke och Jonas hade kollat uppfarten lite extra och hennes träff hade varit klockren! Inte fick hon några fel av domaren upp heller så running upp here we come!


Hem åkte jag med Jonas som tyvärr åter missat SMkvalet. Han fick också fel uppfart balans men till skillnad från Icka så var Sabi på kf! Surt att missa SMnolla på feldömt! (finns på film att hon var på) Det var dessuom andra gången som han fick fel fast hon var på"! TRIST  Nåja några chanser till har han. Han saknar ju bara en enda pinne för SM. Jag håller alla tummar för dem!


Nehe.. om ni orkat läsa ända hit så var det bra gjort! :-) Vi hörs!



Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19 20
21
22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

buzzador


Ovido - Quiz & Flashcards