Agility, vallning, småbarn och husbygge..

Alla inlägg den 18 maj 2009

Usch vad tiden rusar ibland..


Har inte hunnit titta på en dator knappt sedan jag kom hem från Tjeckien. Detta får därför bli en kort sammanfattning av allt som hänt för att komma ikapp lite..

SMP har skrivit en kort uppföljning efter VM och den sammanfattar nog rätt bra tävlingen.. :-/ 

http://www.smp.se/nyheter/lessebo/hur-gick-det-for-icka-i-agility-vm-for-belgiska-vallhundar(1323965).gm


Det var mycket öppna raka flytiga banor ofta med svåra klurigheter då förarna kommit ohjälpligt på efterkälken! Det märktes också att många andra länder tävlar på denna typ av banor för hundarna drog enormt fort på rakorna och lyssnade väldigt bra på stora avstånd då hinder skulle passeras eller tas från fel håll..


Klassen där laget diskade sig innhöll en passage (som fällde alla oss svenskar) där två tunnlar låg under A:et!! Gandalf valde fel av tunnlarna och icka och Ess tog tunnel istället för A:et. (Etna valde att inte starta då laget redan diskat sig)


7:e platsen knep Annica med Ess. De gjorde en bra nolla i första loppet (en otrolig bana där man bla skulle ta två långa raka tunnlar efter varandra och därefter det yttre av två möjliga hopphinder (förarna var lååångt efter tack vare att hindret innan första tunneln skulle tas från fel håll..


Senare i den banan skulle en av de två långa raka tunnlarna tas och därefter skulle hunden till ett hopp som stod brevid tunnel två och detta hopp skulle tas baklänges!!!??? Jösses va folk diskade sig på denna bana! (Anna och Gandalf löste denna svårighet bra men fick en förarglig disk i starten på en skitgrej istället) Annica och Ess tappade en del tid efter tunnlarna första gången då Ess väntade lite på Annica för att kunna välja rätt hinder och de låg på 8:e plats efter första loppet.


I det andra finalloppet fick de tyvärr en snöplig vägran på långhoppet, som Ess inte såg då där fanns två olika tunnelöppningar att välja på dessutom. De tappade en del tid på det men trots vägran landade de som sagt på en 7:e plats totalt. Tiden (åtminstone om man tog bort en sekund för vägran) hade räckt till bronset.


Tjeckien som land var väldigt vackert! Däremot kändes det som att Tjeckerna hade behövt gå en eller annan kurs i charm och serviceminding. Herre gud så otrevliga en del av dem var (restaurangpersonal!!)


Deras engelskakunskaper är i stort sett obefintliga och inte är de flesta av dem intresserade av att försöka kommuniciera med kunder heller! Att fråga vad en rätt i menyn (på Tjeckiska) var för något var lönlöst och bemöttes oftast med en fnysning samt att personalen gick för att komma tillbaka en kvart senare och åter hoppas att vi skulle beställa något.


Det blev en del chansningar.. :-)


Maten kom sent (en och en halv två timmar kunde man lätt få vänta när man beställt..) Vi kom efter några dagar på att troligen väntade de med att servera maten tills dess att vi beställt omgång två av drickan. :-D Man blir rätt grinig när man hungrig och trött efter en tävlingsdag bemöts av sur fnysande personal som knappt vill ta beställningar och sedan dessutom får vänta dryga timmen innan man får någon mat! Sedan fanns där en del människor (på tävlingsplatsen) som var otroligt sammarbetsvilliga. Speakern var helt fantastisk! (fast hon var inhyrd tolk från typ belgien tror jag..)


Det var iallafall en fantastisk resa och Vinnaren en fransk malle var nog det häftigaste jag sett i agilityväg någonsin! Han var helt outständing!!!


Jag tror han nollade (och vann) alla individuella kvalloppen och dessutom nollade han lagloppen och därtill satte han de två bästa nollorna i finalloppet och då tog han det lungt med hunden! Han hande flera olika växlar på hunden och kunde få hunden att dra järnet på vissa sträckor för att sedan med ett verbalt kommando bromsa upp hunden och få den att svänga snävt och snyggt när det blev trängre och klurigare! Helt klart en värdig vinnare! Hoppas vi får se honom på stora VM för jag tror att han (lätt) hade kunnat vinna där!


Har även sett en hel del belgare med running contacts intränade! WOW säger jag bara vilken fart dessa hundar hade över balansen! Tur att arrangören valt att satsa på två domare på balansen för en hade inte haft en chans! Jag fick chansen att studera kf och kf bedömningen en del då jag satt och tittade mycket. Det kändes som om bedömningen var oerhört säker och korrekt och jag tror att det berodde på att domaren bara hade ett kf att koncentrera sig på. Kom dock fram till att det måste vara vant folk i sekretariatet för det krävs en del koncentration om man ska komma ihåg att skifta vilken domare som man ska titta på för att se om där var några fel. (en vanesak visserligen)


Där fanns dock en hel del hundar med running contacts som inte alls var bra också. sådana som missade 9 av tio kf så jag antar att det är något som kräver en hel del träning för att bli sådär riktigt bra!


Kom dock fram till att det måste vara vant folk i sekretariatet för det krävs en del koncentration om man ska komma ihåg att skifta vilken domare som man ska titta på för att se om där var några fel. (en vanesak visserligen)


På träningen dagen innan loppen var där elektroniska kf på både A-et och balansen. Riktigt kul att se in real life och det verkade fungera suveränt! Själv kom jag dock på när vi körde vår träning att jag hade svårt att fokusera på att lyssna efter pipet. Jag var så inkörd med att titta på beteendet så det gjorde jag även när jag tränade!


Det skulle underlätta träningen något enormt att lära sig lyssna efter en signal istället och man kan focusera mycket mer på hur man själv rör sig och så om man har dessa ekf.


När jag kom hem var Emelia kräksjuk och senare under veckan var båda tjejerna rejält förkylda med feber och hosta. Så hela veckan har gått med barnpassning. Tisdag och torsdag hade jag kurser och på onsdagen dömde jag Emmabodas KM.


Grattis till Henric och Ascii som blev klubbmästare efter två bra lopp på mina banor!


I söndags var det eg tävling i Skåne för båda hundarna men eftersom jag fortfarande inte är säker på Icka så skulle endast Ting ha startat. Jag kände mig dock relativt krasslig och valde därför att inte åka ner.


Lite träning med de egna hundarna har det dock blivit. Nu när kurserna är igång igen så blir det roliga kombinationer att köra i trädgården :-) Ting har fått träna en hel del slalom, vippa och några balanser (som ser jättefina ut och jag inte springer med eller förbi..) samt enklare rundbanor för att stärka självförtroende och fart.







Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19 20
21
22
23
24
25 26 27 28
29
30
31
<<< Maj 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

buzzador


Ovido - Quiz & Flashcards