Agility, vallning, småbarn och husbygge..

Alla inlägg den 5 mars 2010

Kunde inte sova.. låg och funderade på en frågor jag fått angående running contakt och metodens för och nackdelar.


Största fördelen (vid rätt tränad hund) är självklart snabba säkra kf. En annan fördel som jag kan se det är rolig träning! Fullfart och glädje hela tiden och inga stopp och frustrationer.


Nackdelarna då? Största nackdelen är väl att domarna kan ha svårt att hinna med och man riskerar felbedömning! Håller definitvt tummarna för elektroniska kf framöver! Annars är väl största nackdelen att det kräver många repetitioner.. massor av träning! Det kräver också en förare som är duktig på att klicka rätt (om man inte köper in elektroniska kf med signal :-) ) Jag lovar det är inte lätt! Sedan har jag upptäkt att det är lätt att få problem man inte tänkt på att träna på.. typ som jag tränat så fick jag problem med att Ting aldrig fortsatte frammåt efter kf eftersom vi ALLTID belönade efter kf. Jag fick problem med att springa med eftersom det var enklare att se att klicka rätt om jag själv var relativt orörlig (lösning träna med en klickande kamrat!)


Tings kf idag (på träning på bräda från snöhög i ungefär rätt vinkel) är super! Men i somras när jag tävlade verkade de vara ungefär fiftyfifty.. (skillnaden är en veckas intensiv träning i korta korta (tror det har hunnit bli 15 pass eller så)pass så det troliga är att de på tävling är likadana som innan eftersom vi inte tränat på tillräckligt många ställen än..)


Jag har inte riktigt haft tiden det tar att lägga på all den träning som krävs för att running ska bli super. Just nu ser det dock ut som (och känns som) om hon är medveten om att hon måste springa hela vägen ner och sätta i tassarna hela vägen. OM det är så är jag mer än nöjd :-D Hoppas bara som sagt att hon kopplar ihop det beteendet med ALLA balanser :-/


Hon satsar iallafall över balansen när hon springer.


Det är inte svårare att svänga än efter en tunnel eller liknande. Som sagt för oss är problemet det motsatta.. hur får jag hunden att fortsätta frammåt? :-S


Jag hade en period då jag var frustrerad över att Ting inte verkade förstå vad jag ville och då kombinerade jag runningträningen med en target som hon fick till hjälp för att sikta rätt på nerfarten. Då ska det väl tilläggas att jag satte kriterierna för "godkänd" träff högt (nedre tredjedelen av kf) och enligt Silvia Trkman ska kriterierna inte ställas högre än till träff! (Target har jag inte använt sedan i sommras.)Jag vill dock ha större medvetenhet och större felmarginaler så därav de ökade kriterierna.


Som sagt. Ting är för lite tränad för att jag ska känna mig helt trygg på kf på tävling. Vi får väl se hur vi fixar det framöver. Det är roligt att prova nytt och vi får väl se om det skjuter alla planer på SM, cert i agilityklasser mm i sank.. Eller om vi tjänar någon sekund per agilityklass gentemot alla konkurrenter.. det kan vi behöva isåfall. Hon är snabb lilla råttan men inte sååå snabb att vi kan konkurrera med de allra vassaste.


Mer om hur jag tränat running finns att läsa tidigare i bloggen. Sök på running eller leta i kategorin agilityträning.




Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17 18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

buzzador


Ovido - Quiz & Flashcards