Agility, vallning, småbarn och husbygge..

Alla inlägg under september 2008

Efter mycket grundträning i handlingen och mycket tränande på drag och svänghänder mm satte jag igår upp övningar, som jag hittat hos Fanny Gott ( http://www.klickerklok.se/blog/lead-out-pivot-eller-kalla-in-vand-at-fel-hall/) på inkallningsstarter och positional cue. (två hopp och tunnel rakt och sedan möjlighet att svänga mellan hopp och tunnel med två hopp brevid varandra åt höger.. )


Tänkte att det skulle vara kul att testa av om det verkligen fungerade och sedan tänkte jag maila Fanny och fråga hur jag tränar in vad positional cue betyder så att det blir rätt nästa gång..


Sagt och gjort Satte Ting vid start hindret och gick ut och placerade mig för en helt rak inkallning! Inga problem förstås.. hade jag inte väntat mig heller! Gick tillbaka till starten och placerade mig denna gången för hopp av hinder två åt höger.. (se bild på Fannys sida) Inte heller nu var det några som helst bekymmer. :-)


Nu till eldprovet. Placerade mig utsida hindren för inkallning över två hopp och sedan sväng till första hindret åt höger och därefter tillbaka över hinder två.. Trodde faktiskt inte att Ting skulle fortsätta rakt fram hopp ett och två utan att hon skulle leta sig mot mig så fort som möjligt! Men till min förvåning hoppade hon rakt fram och svängde först sedan jag vänt mig och bytt arm!!! skitläckert! Även svängen ut igen tog hon utan minsta tveksamhet!


Så jag har nu inte något att fråga Fanny om.. Det fungerade redan från början! Så häftigt!


Satte även upp en staket övning som jag haft stora problem med Icka på (när hon var ung och grön.. Icka drog in i tunneln så fort hon fick en chans och lyssnade inte alls när jag ville hon skulle svänga.. Hon var förstås inte tränad i Gregs handlingsystem heller ..) Tanken i övningen är att föraren ska vara på en sida och hunden jobba fram och tillbaka. Det är dock också nyttigt att göra framförbyten hela vägen. --- är ett hopp och ) en lång böjd tunnel.


           1,7         3,5

            ---   ---   ---   )

                  2,6         4


Ting skötte sig bra! Inte en enda gång drog hon förbi något hinder när hon fick svängsignal! och inte heller drog hon iväg till tunneln utan att lyssnade jättefint. Det vi fick problem med var att hon lyssnade för fint, hon svängde in mellan hindren och ville inte riktigt dra hela vägen till nästa.. Oups.. Försökte vara mycket noga med att inte ge svängsignal för tidigt men då hade hon fattat vad övningen gick ut på och det var nästan omöjligt att få ut henne.. hmm


Tips någon?


Vi övergav den övningen för att kunna klura lite innan vi försöker igen..


Körde slalom också och hade satt upp alla sex rakt idag. Hon fixade det jättefint alla skick från alla möjliga konstiga vinklar. Två gånger blev det fel men sedan var hon tillbaka på rätt köl igen! :-)


Några balanser blev det också, ett hopp och sedan tog hon alla fint men två till var jag inte nöjd med (även om hon träffade kf fint)


Mer än så hann vi inte i morse..  


Av Anna med Icka, Tingeling och Trolla - 8 september 2008 20:49

Efter att ha haft lite mat, mys och tandborstning mm satt jag och läste saga för barnen. Amnada somnade i mitt knä men Emelia verkade inte trött.


När sagan var slut fick iallafall pappa ta över för jag ville hinna förbereda kursen till imorgon innan jag gick i säng. Imorgon blir det så dåligt med tid över och så måste jag handla också också.


Jag gick ut och det hade redan hunnit börja bli mörkt. Det fick dock gå för så är det när man har barn.. funderar på om jag ska försöka sätta upp lite belysning på något sätt?


Ting fick köra lite i boxen innan jag började bygga om. Satte upp en Lead Out Pivot eller “Kalla in, vänd åt fel håll” (se kommande blogg) samt en staket med tunnelövning. Båda mycket nyttiga handlingsövningar. Dessutom satte jag upp två framåtsändande övningar och slalom och kf att träna på.


När jag var klar var det nästan helt mörkt men när jag gick mot huset och passerade vår sexpinnars slalom (med två snedställda) gick Tinglling helt på eget bevåg genom alla sex pinnarna helt korrekt!! Pinnarna är ju vita så de syntes väl trots att det var rätt mörkt.


Då kunde jag ju inte låta bli utan körde några slalom med henne utan hinder före eftersom jag behövde stå rätt placerad för att kunna se om hon gjorde rätt (det var ju MÖRKT :-) ). Hon var super duktigt och det verkade inte spela någon roll om jag gjorde ingången svår eller rak..


När vi tagit slalomen en åtta gånger tycket jag att det var dags att gå in men då kunde jag inte hitta kamptrasan jag haft med ut. Jag lade den i närheten av den första kombinationen jag byggde men eftersom det nu var mörkt var den omöjlig att hitta! Ickas tur att få lite träning.. Hon fick leta! Skickade henne både på tomslag och åt rätt håll! Hon var också jätteduktig! Sedan fick jag för mig att träna lite lydnad i mörkret! Fot position. Backade till  valpträning igen med positionskrav som vi inte ställt tidigare, ett steg i taget. Hon var förvånad över kraven men anpassade sig rätt fint! Som belöning fick hon åter göra ett uppletande efter trasan i mörkret!


Sedan körde vi en fjärr med belöning bakom. Jag ställde mig bara några meter bort eftersom det var mörkt. och även en inkallning med ställande med belöningen bakom. Ställde henne först när hon var sex sju meter från mig så att hon skulle kunna se mig. Hon var jätteduktig och återigen blir jag sugen på att tävla med henne.. men först förstås träna träna träna (när skulle det hinnas med???).. Där är mycket som behöver tränas om vi ska kunna tävla någonsin igen,, Ett par uppletande till innan vi gick in och jag hade två nöjda hundar med mig in..



Igår var det trettioårsfest och eftersom vi inte fick någon barnvakt fick Magnus stanna hemma med flickorna medans jag drog på fest själv!


Möjlighet fanns till övernattning och efter en viss tvekan bestämde jag mig för att stanna för då kunde jag dels ta ett glas rött till maten och dels få en natts (OTÖRD??????!!!) sömn utan barnskrik.. :-)


Det blev en mycket trevlig kväll! och när jag lyckats få i mig några glas ringde Magnus och undrade om jag inte kunde köra hem iallafall! Han hade ju kommit ihåg kräftburarna som skulle vittjas tidigt på morgonen och då behövde jag vara hemma för att passa barnen ju...


Tooo late svarade jag och insåg sedan att det nog var synd för istället skulle jag nu få stiga upp 0530 så jag skulle kunna hinna hem innan Magnus drog ut på sjön... Phu.. Tidigt tidigt..


God mat, gott vin, en riktigt läcker drink.. ska se till att få receptet för den var GOD! Trevligt folk, kul lekar (eller vad sägs om strechiga tunglekar, bondidge och avancerade munjobb i liggande ställning.. ni som var där vet vad jag menar ;-) ) Detta blandades med seriösa samtal och folk i rånarmask.. jojo det var en fest som heter duga! och hör och häpna där var inga singlar och endast ett par som INTE var småbarnsföräldrar ;-)


Vid tre tiden kroknade jag fullständigt och gick in och la mig för att sova i fyraåringens säng.. Tack Valle för lånet av din säng! Sov jättegott i ditt rum!


Trots att musiken fortfarande spelades på hög volym och festen fortgick i hela huset somnade jag och sov sedan gott i de två och en halv timma som var kvar till klockan ringde.


Jag smög upp och tassade runt i huset en stund innan jag tys smög ut i den tidiga morgonen för att köra hem.


Hemma var Amanda vaken! :-( Rejält trist för jag hade hoppats få sova en kort stund innan jag skulle ha kurs kl 900.


Det tog väl en halvtimma med en riktigt ilsk tjej sedan somnade hon faktiskt (kors i taket). BÅDA barnen (och jag) sov sedan till 08:45!!!! Frukost hanns inte med men en banan fick jag med ut och sedan var det lite kursdags.


Vi varvade löptikarna med varandra och Ting fik också var med. Hon börjar gå riktigt bra i våran 8. idag tränade vi mycket bakombyten. Det var svårt men vi fick till flera riktigt fina och inte någon gång vände hon åt fel håll. Problemet var snarare att vi missade hindret efter bytet eftersom jag inte fick henne att svänga fort nog genom bytet. Men som sagt några stycken blev riktigt fina och de framförbyten vi gjorde blev också jättebra!


Med Tingeling körde jag också några slalom. 6-pinnars med de tv sista snedställda. hon jobbade på bra för det mesta men precis som jag konstaterat tidigare så går det bättre ju fortare hon angriper slalomen..  


Det krävs att hon drar på rejält för att det ska bli bra!


Resten av dagen har jag haft barnen och Pappa varit ute på bygget och jobbat. Amanda var fortsatt gnällig på förmiddagen men efter middagsluren kom hon upp och fortsatte vara på gnällhumör. Vällning ville hon inte ha och inget annat heller till slut satt jag med henne i knät och hade ställt vällignen framför henne och plötsligt gled hon ner tog vällingen och drack upp hela! Efter det har vi fått tillbaka våra glada goa tjej!


Till kvällsmat åt hon MASSOR av gröt!


Nu sover båda gott och det var faktiskt inte särskillt besvärligt ikväll. Skönt.. det tyder på att hon mår mycket bättre igen och det känns skönt för de senaste kvällarna har varit en pärs för den av oss som nattat barnen.




Av Anna med Icka, Tingeling och Trolla - 7 september 2008 15:32

Emelia och Magnus var på rally i igår. Rallyt passerade genom byn och rundade vår blivande tomt på två sidor. De stack på förmiddagen och blev borta till kvart över fem! Emelia var så lyck´lig när hon kom hem och berättade om alla bilar som kört jättefort!


Much Much faster! Så säger hon till bilarna som kör förbi!  "Dom kör som biltjyvar!" säger hon bestämt till publiken runt omkring henne. Till mig säger hon "jag ska också köra rally när jag blir stor"


Hon är tre och jag ler överseende mot henne och tänker att hon hinner glömma det tills hon blir stor! Trots denna vetskap (förhoppning) sänder jag en ilsk blick åt Magnus håll. Hon ska bli agilityprofs inte rallystjärna ju! ;-)


Vi får väl se! En rolig dag har de haft iallafall fadern och hans äldsta dotter!

Av Anna med Icka, Tingeling och Trolla - 6 september 2008 10:38

Igår köpte jag en bilbarnstol genom annons på blocket.. (Gillar blocket). Ägaren till stolen var snäll och körde in stolen till mig när jag var på jobbet så att jag kunde titta på den. Den var jättefin och höll allt hon lovat och lite till så jag betalade och fick ta stolen med mig. Det var bara att hiva upp den på ryggen och ta tillbehören under armen och gå in med det på jobbet. Det var nämligen inte riktigt dags att gå hem än..


När jag sedan skulle hem funderade jag på om jag skulle gå till bilen och köra den till jobbet, hoppas på en p-plats så att jag skulle kunna gå in och hämta stolen. Jag orkade dock inte krångla utan hivade helt sonika upp stolen på ruggen igen och tog tillbehören (som jag nu placerat i en kasse) i handen och började gå.


Bilen stod på andra sidan vattentornet så det var nog en km eller så att gå och jag fick en del underliga blickar där jag gick!


Men hallå har ni aldrig sett en människa bära runt på en bilbarnstol förrut?? Nehe ne inte det nåja...


:-)


Nu har vi iallafall en stol till så att det blir lite enklare att hämta och lämna på dagis, även nu när Amanda inte längre kan åka i babyskyddet.


När jag kom hem hade vi fått gäster. Mor min och Svenne var på besök och Svenne och Magnus var iväg och lade i kräftburar. Mormor och jag matade och nattade barn och jag höll fortfarande på att natta när Grabbarna kom tillbaka! Lagom till maten var klar hade de somnat och jag hann precis lägga upp riset på tallriken innan Amanda vaknade på nytt! SUCK :-) livet med småbarn är allt annat än tråkigt!


Det blev till slut en trevlig kväll!


Imorse steg mormor och jag upp vid fem och gav oss ut för att vittja burarna! Då det var mörkt var det lite svårt att hitta burarna eftersom vi inte riktigt visste vart burarna låg. När vi var färdiga hade vi iallafall hittat alla burarna vilket var den största vinsten vi fick. ja ok där var en kräfta i bur nr sju men den var så liten och dessutom en hona så den släppte vi i igen.


Tomhänta återvände vi hem!


Jag kollade djuren i vid sjön först eftersom vägen dit stängs av idag mellan 10:00 och 19:30. Det ska bli rally i skogarna :-/ 17 djur hittade jag ialla fall och Ting fick träna lite höger och vänster på en ensam stut! Hon skötte sig toppen på alla slag utom ett då hon drog in för nära men då korrigerade jag henne och hon bröt ut på ett behagligt avstånd igen. Duktig tjej. Hon tog alla kommandon jättefin och var lugn och trygg i sitt agerande runt djuren kändes bra!




Av Anna med Icka, Tingeling och Trolla - 5 september 2008 08:15

Emelia och jag skulle ju åka själva till dagis idag och då tyckte hon att det var kul att inleda dagen med att träna hund! Väluppfostrad eller lättlurad eller faktiskt intresserad.. tja svårt att säga men min treåring och jag tog Tingling med oss ut för att träna lite iallafall.


Först fick Tingeling köra lite balanser men ganska snart tyckte Emelia att det var hennes tur. Ok bara att platsa Ting och ta Emelia i handen och sedan bar det av över balansen.. ja jag gick på marken brevid förstås. Två gånger fick hon ta balansen och andra gången fick vi upp tempot på nerfarten och vet ni vad hon tog kf bäggegångerna!!!! Tuktiga lilla tösen!


Hon är så rolig för hon tycker verkligen att det är jättekul!


Tings tur igen och nu gick vi över på vippan. Hon springer fint upp högst upp och när hon är på plats släpper jag och hon stär fint kvar hela vägen och äter godis när den slagit i backen. Jaha efter fyra vippor vill Emelia också försöka! Två vippor tog hon men hon har inte riktigt samma focus längst ut som Ting.. där tränar vi lite annorlunda då jag vill att den ska slå över redan när hon är på mitten så focus ligger på att ta sig dit för Emelia :-D Goa ungen!


Sedan var det dags att plocka ihop och åka till dagis:-)



Av Anna med Icka, Tingeling och Trolla - 5 september 2008 06:50

Inlägget handlar precis om det som rubriken antyder.. Amanda har gått och blivit förkyld! Trist men sånt man får räkna med när de små börjar på dagis. Hon vaknade några gånger i natt och jag tror det beror på förkylningen. Till sist somnade hon om inne hos oss, uppkrupen tätt intill min hals.


Vi tog tempen på henne och då hade hon feber.. Inget dagis för lillsnäckan idag mao. Magnus skulle vara hemma och se om han kunde jobba lite hemmifrån annars får han vabba istället. Det är itne så lätt att få tid över när man har en sjuk dotter som behöver närhet och värme..


Kanske är hon så trött att hon somnar och sover en del och då finns ju möjligheten att han kan jobba lite iallafall.


Vi får se hur det blir med gästerna ikväll.. de kanske inte vill komma..

Av Anna med Icka, Tingeling och Trolla - 4 september 2008 23:01

Ikväll var det kurs igen.


När jag var ute och förberedde lite passade jag på att träna Tingeling.. Balans, slalom och några platta tunnlar, långhopp och däck. Hon provade att fuska en gång på balansen men då belöningen uteblev gjorde hon mycket fina kf sedan.


I slalomen satte jag ihop de sex pinnarna samt vinklade ut de två sista. Det blev fel någon gång men när hon focuserar så sätter hon upp en ruggig fart och riktigt trycker sig igenom på rätt sätt! Kul att se henne men märkligt att hon inte alltid går så fort och att det är när hon sänker hastigheten som hon gör fel :-)?!


Sedan fick man in och försöka förbereda fika samt börja laga mat åt barnen. Inga lugna stunder här inte! :-)


Kursen gick bra! De har blivit riktigt duktiga. vi pillar lite med placeringar av förarna samt att de ska röra sig rätt och tima fb på rätt sätt. Hundarna börjar begripa vad agility går ut på och drar fint på hinder nu. Kul att se att skillnaden hunnit bli så stor!


Första gången stod där ett gäng hundar som alla mer eller mindre tyckte att alla hinder var just det.. hinder som stod ivägen.. bäst att gå runt! eller kanske bara ignorera och gå och snusa eller kissa istället.. och nu drar de på hinder och jobbar för förarna på ett helt annat vis! :-)


Ni är såå duktiga!


Efter kurs och fika gjorde Magnus och jag laxsmörgåsar och satte oss och slappnade av en stund..


Sedan kom vi på att vi ska få gäster imorgon så då blev det till att ta sig i kragen och sätta igång och plocka iordning. Efter en timmas intensivt städande med både dammsugning och golvtorkning ser huset riktigt trevligt ut! ;-)


Riktigt trött så nu hägrar sängen!

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9
10
11 12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
<<< September 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

buzzador


Ovido - Quiz & Flashcards