Agility, vallning, småbarn och husbygge..

Direktlänk till inlägg 21 november 2008

Senaste tidens agilityträning - en sammanfattning..

Har faktiskt haft tid över för några träningspass med hundarna (främst Ting) i agilityn.. har bara inte haft tid att skriva nåt om det här.. men här kommer nu en liten sammanfattning.


Slalom:

 Ting har fått köra kortare banor med slalom i! Går jättebra ända tills jag förljer med för nära slalom då går hon ur och stannar brevid och tittar på mig som om "är du inte klok? vad kommer du springandes för?" Springer jag med eller förbi på större avstån, eller vinklar utåt sidorna eller liknande har hon inga problem!! Tänk att man alltid ska komma på nya saker som behöver tränas! :-) I banorna är det fyra eller åtta pinnars som gällt. Ingångarna börjar bli riktigt fina även om det fortfarande är svårt när vinkeln blir för stor.


Framför och bakombyten:

Här har vi tränat en del och jag tycker hon är duktig.. Läser mig väl och suger på hinder. Det är ytterst sällan som hon vänder åt fel håll! Däermot kan jag fortfarande ibland bli osäker på hennes fart. Tycker inte hon trycker på alls så som jag skulle vilja!  Har dock insett att i stort sett alltid när jag tränar bakombyten så är det på hopphinder.. måste tänka på det så det blir på tunnlar och slalom och kfhinder också.


Mellan:

Har tränat lite mer på mellan och det fungerar fortfarande fint :-)


Target:

Har sedan länge en target som Ting springer fram till och trampar på. Samtidigt sätter hon dit nosen.. Har liksom fått båda beteendena samtidigt. Har länge funderat på att få ut den på kf för en tydligare markering av var tassarna ska vara i running för att jag ska bli nöjd så jag har nu plockat fram targeten och kört lite i köket.


Insåg dock snabbt att hennes stil till targeten inte var lämplig i running sammanhang eftersom och gör små rävhopp dit! Det fick vi träna bort. Dessutom ville jag ju inte ha några stopp där utan focus efter targeten skulle vara raktfram i fullfart! :-)


Med belöningen i skål en bra bit framför targeten och focus på springa dit (inte rävhoppa) och tydlig markering av att hon var medveten om var targeten var började jag klicka.


Dvs kriteriet på targeten blev (efter lite träning) inte "sätt en tydlig tass på" utan snarare "sikta rusa träffa nära eller på och fortsätt frammåt!"


När detta beteende förstärkts så tog jag med targeten ut på banan! :-)


A:et

Jösses! Största problemet här är att hon är för försiktig! Hon springer upp högst upp och stannar och väntar på ok från mig?? Hur blev det så? hittills har hon endast missat ett enda kf ner och därmed lägger jag inte någon större energi på träning av beteende där! Focus ligger istället på att få bort stoppen opch få flyt och fart över hindret! TARGETEN fick hjälpa mig! Den placerades ungefär där hon brukar träffa när hon tar A:et och sedan fick hon jobba självständigt! Stoppen försvann rätt fort och hon fick fina kf.. MEN! springer jag med stannar hon och blir försiktig! Vågar liksom inte rusa på då?


Jag behöver klickerhjälp!! Någon som kan klicka medan jag springer.. För min teori är att när jag är bakom henne så fortsätter jag i samma riktning och kan klicka när jag ser henne på kf! Då behåller vi bårda farten. men när jag springer förbi bromsar jag och vrider mig för att se hennes träff på kf! och därmed bromsar hon! Kroppsriktningen blir ju liksom fel då! Dessutom har jag blivit frustrerad när hon bromsar och därmed förstärkt (även om det inte var meningen) känslan av osäkerhet hos henne när jag är framför! Jag har fått exakt samma dilemma på balansen! :-( Tips någon? Speciellt tips på hur jag löser det ensam.. har liksom ingen klickerkunnig träningskamrat härute i skogarna :-(


Balansen:

Som sagt samma problem som med A:et! Fast här yttrar det sig som avhopp när jag sringer framför och vrider mig! :-(Tog ett tag att komma på att det troligen är min vridning som orsakar avhoppen. Hon har ju faktiskt fina running när jag är brevid eller bakom!


Ut med targeten och kanonbeteenden! Placeringen av hennes steg naturligt ligger för det mesta nästan mitt på kf (kunde det bli bättre) och därmed placerade jag targeten där och fick henne att focusera ännu mer på vart tassarna i det steget hamnade! (bilderna nedan är från planktiden men visar tydligt hennes favoritplacering av tassarna..)

 


Eftersom vi tränat inne så mycket på att fortsätta frammåt efter targeten så fick jag fina snygga running med mer centrerade träffar än tidigare (då satt kanske hälften mitt på 25 % högt upp och 15 % långt ner medan resterande var avhopp som gjorde mig frustrerad..) Men som sagt! endast när jag är bakom eller brevid! för avhoppen finns kvar när jag vrider mig!


TIPS????


Vippen:
Har vi faktiskt inte tränat på länge.. :-(


Ja det var en kort sammanfattning av arbetet just nu.. Tycker hon är duktig men saknar trycket! Trist för på planmark håller hon jämnasteg nej hon är tom snabbara än Icka där! :-/ Får hoppas att farten kommer med säkerheten på uppgiften!


Icka då?
Hon har fått träna fb och bb och liiite kf och slalomngångar.. mest underhållsträning och för att hon såååå gärna vill hon med..





 
 
Ingen bild

Anja & flock

24 november 2008 18:20

Halloj i skogen!
Min första spontana tanke, vad gäller kroppsriktning och vridningar vid Kf.... är:
Det ska ju inte spela ngn roll, om du så studsar på huvudet å joddlar en melodi, så ska hon ju ändå träffa!
Så min tanke är, att köra med provokation. Om hon missar när du vrider dig lite, tja, då kör du med att snurra ett helt varv på stället, typ.
Lika väl som vi gör dem självständiga på slalom, liksom?

 
Ingen bild

jag själv

25 november 2008 10:38

jälvklart ska hon urföra rätt beteende trots att jag beter mig som en hjulande tokskalle.. frågan är bara hur vi ska komma dit. Hur ska jag trappa upp träningen så att det blir rätt beteende trots att jag vrider och vänder på mig?

Som sagt i dagsläget blir pressen för stor och hon studsar om jag hamnar framför.. samtidigt så har hon kanonfina kf om jag är bakom eller brevid..

Ett mellansteg vore ju att jag fortsätter framför utan att titta på henne men hur ska jag då veta när eller ens om hon träffar kf??

Åååå en julklappsönskan från mig elektroniska kf som avger ljud! eller som tom är kopplad till en belöningsautomat!!! Tänk vad det skulle underlätta min träning!!!

Är dock inte uppfinnare.. känner ingen heller tyvärr :-( och har inte tiden att sätta mig och pula med sådnant!

*blundar hårt och önskar mig*

Tror på att tomten finns och hör mig! :-D

Alternativ önskan är en träningskamrat som sagt..

Har du inga konkreta tips på hur jag kan komma vidare?

Att stå framför henne fungerar ochkså! det är rörelserna i kombination som leder till att det spricker.. :-/

Anna med Icka och Ting

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

SM i agility 2017 skulle avgöras i Östersund närmare 90 mil från mig. Jag velade länge kring huruvida jag skulle åka eller inte för det var ju långt men när Elsa Grenholm (min hund Hägragårds Tingelings uppfödare) ringde och frågade om jag skulle kom...

Farväl till medium och vanliga large.   I helgen gick årets sista officiella tävling för mig och hundarna i Vårgårda. Det var tre klasser av vardera och båda hundarna var med för att få springa lite. För Trollas del blev det sista gången på låga ...

Jag hade en helt otrolig tävlingshelg i helgen. Jag har nog aldrig upplevt något liknande. Sedan Trolla och jag började tävla och jag kände vilken underbar häftig liten hund jag hade har jag haft en dröm - drömmen om att en dag få kvala till en final...

En mycket intensiv helg har tagit slut! I fredags stannade Emelia i stan över natt.. hon skulle tälta! :-D   Det blev dock inte mindre barn hos oss, tvärt om, fem barn hade vi hemmavid i fredags. Både Amanda och Melina hade varsin kompis med hem....

Trist men sant. Vi missade med en snöplig pinne i hopp. Jag vet inte hur många gånger vi lyckats knipa placeringen precis utanför pinnplats.. minst tre gånger på de sista tre tävlingarna iallafall..   Innan lagtävlingarna i Karlshamn, Linköping o...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22 23
24
25
26 27 28
29
30
<<< November 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

buzzador


Ovido - Quiz & Flashcards