Agility, vallning, småbarn och husbygge..

Direktlänk till inlägg 18 februari 2009

Privat träning

Av Anna med Icka, Tingeling och Trolla - 18 februari 2009 21:14

Hade bokat in en privat träning med instruktör igår i vallningen för att få bättre kläm på var vi står och vad jag behöver träna med hundarna för att komma vidare! Det var jättelänge sedan hundarna såg får känns det som så i vart fall Ting var lite mycket het.


Ting fick börja inne i fållan. En övning vi i princip aldrig provat. hon höll sig längs kanten på follan och flyttade fåren framför sig men i 270 km i timman och tog väl inte mina stopp så bra. Fåren fick inte direkt något förtroende för henne! På med koppel och dit med krav! Jösses vilken skillnad! Nu tog hon det mycket lugnare och kunde emellanåt även vända på mina signaler! :-)


Efter ett tag tog vi ut fåren och hon fick driva. Lena (instruktören) tyckte hon balanserade fint men att hon hade för bråttom! Nähe??? :-)


Vi övergick till att arbeta med höger och vänster och tårtbitar och stopp ur balans! Mycker för att kräva att Ting faktiskt jobbade med mig istället för att bara jobba på känsla och eget huvud då farten hade en förmåga att ta över. Jösses va snuttan blev förvirrad i början!


Ok hon fattade ju när jag ville hon skulle gå mot mog och från mig men målet var för henne kl 12 och balans! och sprang så tassarna glödde för att hinna dit innan matte stoppade henne! Flera gånger snävade hon in kraftigt eftersom det verkade vara enda möjligheten att hinna! Mååånga stopp senare började hon så sakteliga fatta att ok just nu ska jag inte till balans! Efter ytterligare ett tag såg det riktigt bra ut och hon höll fina kvartscirklar. Nu kom nästa krav. i vissa lägen efter stoppet skulle man fortsätta mot balans!!?? Va? jag har ju fattat att vi bara springer fram och tillbaka ur balans vad vill du nu då??


ting tog till skall i frustration och då fick jag enligt instruköten välja! Antingen säger man ifrån att sådant tollereras inte eller lägger man av med vallningen tills hunden är mogen nog att ta en sådan tillsägelse! Jag såg väl antalgigen frågande ut för hon fyllde i att hon trodde att Ting skulle klara av en sådan tillsägelse så vi provade. Ett par gånger skällde hon sedan började snäckan jobba! På riktigt! Wowkänsla!!! :-)


Där bröt vi och jag åker hem med en helt annan förståelse för cirkeln och tårtbitar mm! Nu vet jag liksom hur jag ska fortsätta! ska bara hitta får att träna det på! :-/


Ylva då. Även hon fick börja i fållan och oj va svårt det var! Hon ville liksom hela tiden upp och stoppa fåren och inte alls gå längs med kanten och fösa dem!Jag utveckalde ett fotarbete som kändes mycket avancerat för att parera atta utbrytarförsök både framför och bakom mig! Efter några varv verkade hon dock ha fattat konceptet lite. Skillanden mellan Ylva och Ting är stor vad gäller tryck och lyhördhet. Med Ting får jag kämpa med ledarskapet i vallningen medan Ylva direkt släpper och lägger av om jag tar i för hårt! Ylva tar det liksom lungare från början medan Ting har bråttom bråttom bråtton..


Ut med fåren och sedan fick Ylva driva runt dem en del. Här hade hon bekymmer.. de går fint dit vi vill och hon håller dem till mig men hon jobbar på alla fyra sidorna samtidigt när hon flyttar dem. Hon har liksom inte koll på (eller förtroende för) att jag kan sköta min sida om on sköter sin. Hon stoppar lite hur som och varsom och söker inte alltid balans när hon går ut! Lena ansåg därför att jag borde arbeta Ylva mycket mer i drivningar och små skick till kl tolv och mycket med att hitta balans! Jag fick även bekräfta och stötta när hon rörde sig rätt i balansen och inte slog och pendlade från klockan ett till elva hela tiden. Efter en del stopp i balans och uppmuntran då hon gjorde mindre pendlignar och höll sig i balansen var tiden slut! Lena var kall jag var genomsvett och hundarna nöjda! :-)


Mycket av det lena sa till oss var sådant som jag hört tidgeare med men nu var det som om det föll på plats vad som menades med det! Hur jag skulle komma åt det och vad som var ok och vad som inte var det! Jag har tränat cirkel och tårtbitar förut men nog aldrig riktigt förstått vitsen med denna träning till fullo! Typ jaha nu har vi gjort detta nu kan vi det! medan jag igår insåg att jaha nu har vi gjort detta.. hua vad mycket mer vi behöver lära oss!


Ge mig en cirkel så vi kan träna MEEERAAAA!!! :-) Typ.. Någonstans tror jag att matte börjar lära sig vallning.. just nu känns ett VP rätt avlägset (visst vi kanske skulle ta oss igenom men hmm jag vill ju göra det bra också!) men en dag ska vi kunna detta!!!!! :-)




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

SM i agility 2017 skulle avgöras i Östersund närmare 90 mil från mig. Jag velade länge kring huruvida jag skulle åka eller inte för det var ju långt men när Elsa Grenholm (min hund Hägragårds Tingelings uppfödare) ringde och frågade om jag skulle kom...

Farväl till medium och vanliga large.   I helgen gick årets sista officiella tävling för mig och hundarna i Vårgårda. Det var tre klasser av vardera och båda hundarna var med för att få springa lite. För Trollas del blev det sista gången på låga ...

Jag hade en helt otrolig tävlingshelg i helgen. Jag har nog aldrig upplevt något liknande. Sedan Trolla och jag började tävla och jag kände vilken underbar häftig liten hund jag hade har jag haft en dröm - drömmen om att en dag få kvala till en final...

En mycket intensiv helg har tagit slut! I fredags stannade Emelia i stan över natt.. hon skulle tälta! :-D   Det blev dock inte mindre barn hos oss, tvärt om, fem barn hade vi hemmavid i fredags. Både Amanda och Melina hade varsin kompis med hem....

Trist men sant. Vi missade med en snöplig pinne i hopp. Jag vet inte hur många gånger vi lyckats knipa placeringen precis utanför pinnplats.. minst tre gånger på de sista tre tävlingarna iallafall..   Innan lagtävlingarna i Karlshamn, Linköping o...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

buzzador


Ovido - Quiz & Flashcards