Agility, vallning, småbarn och husbygge..

Direktlänk till inlägg 27 oktober 2012

Valparna klickas in!

Av Anna med Icka, Tingeling och Trolla - 27 oktober 2012 13:01

Har haft en tråkig vecka! Har haft ont i halsen hela veckan och inte alls mått bra! Tror inte jag haft så ont i halsen någonsin under mitt hittillsvarande liv! :-( Mycket av det som varit i veckan har gått på måste så tyvärr även valparna, det har inte varit roligt att gå ut och städa hos dem för jag har varken haft ork eller lust att göra något annat än att bara städa efter dem. Fast söta är de och liiite har jag naturligtvis suttit där och gosat också!




Jag har fortfarande ingen (inte mycket iallafall) röst men mår betydligt bättre nu iallafall!





Trots att jag känt det som att tiden står still så kan jag tala om att gällande valparna så gör den inte det!! De växer så det knakar och hittar på massor med roliga saker hela tiden!




I tisdags vägde jag dem för avmaskning för andra gången,

Valparna vägde då:
Minstingen 2050 g
Brun 2400 g
Fröken svart 2650 g
Qvick 2750 g
Arwa 2850 g



Maskmedlet var inte gott denna gången! Ett par av dem slickade frivilligt (Arwa och Qvick) men slutade snabbt när de kände smaken! Inte gott!! Sedan blev det att peta in pastan i munnen och de skakade på huvudet och försökte på alla sätt bli av med pastan i munnen. :-) stackarna men söta var de när de höll på.



Fröken Brun försöker charma sjuka mig! Till och med genom förkylningen är det svårt att motstå sådana bedjande ögon!






Orkar inte jag kela med valparna får man sysselsätta dem på annat sätt!

"kamptrasorna" jag köpte är mycket populära! Här är det Arwa och fröken Svart som kampar, Arwa håller ett stadigt tag medan Svart dansade runt ryckte och ruskade trasan för att vinna.







Ting har även börjat fostra valparna en del. Fostrandet sker helt utan ljud!! Alla fyra flickorna säger hon till även om minstingen är den som buffas på mest. Även Brun biter hon försiktigt i halsen och på bilden är det fröken Svart som blir tillsagd. Arwa säger hon också till fast inte lika ofta för hon är liksom lugnare, mer stabil än sina syskon. En annan som slipper tillsägningar är Qvick! Varför vet jag inte för han kan vara både vild och burdus men honom är hon mer lekfull mot och blir han jobbig vänder hon honom helt enkelt ryggen! Knepigt det där att förstå! Kan definitivt förstå att det är så facinerande att studera beteenden att en del väljer att forska i ämnet!!






Arwa den lilla filosofen är dock väldigt angelägen om att få komma ut och utforska värden! Är det inte möjligt hittar man henne rätt ofta tuggandes på stängslet eller i försök att undersöka värden utanfört trots stängslet..






Jag har även introducerat små tuggben. Helt ointressant från början men när Ting började tugga vaknade plötsligt intresset! När där bara var ett ben kvar kampades det om det och jagades runt en hel del efter det innan till slut Fröken Svart gick segrande ur jakten!!


Tycker man kan se hur stolt hon är över sin erövring!!





Under veckan har vädret varit mycket bra för det mesta! Valparna får därför komma ut en eller ett par gånger varje dag och de älskar det! De är glada, frimodiga och äventyrssugna allihop. :-) De gör gärna sina behov ute vilket uppskattas av mig då det blir otaliga bajshögar efter dem nu. De är så roliga när de skuttar runt och även letar reda på de mest svårforcerade underlagen och platserna och ska ta sig fram där. Ostadiga underlag bekymrar dem inte ett dugg!! :-)






Alla valparna har nu fått varsin biltur på egen hand






Arwa var som vanligt lugn i den nya situationen, skakade lite men lade sig till rätta rätt snart.






Minstingen ville inte riktigt acceptera korgen som sin plats och gjorde otaliga försöka att krypa ur.






Till sist fann och sig också i sitt öde och hon var den enda som faktiskt slöt ögonen under den korta turen vi tog (ca 10-15 minuter i bilen per valp)





Igårkväll upptäckte jag att Brun (åtminstone när hon satt och lutade huvudet bakåt) har ett öra som ställt sig!

Kan man bli mycket sötare??






Jag övar dem på inkallning och belönar blandat, mat, godis och bara klapp,mys och beröm. På bilden ovan hade jag lockat och Brun hamnade utanför valplådans höga kant. Jobbigt för hon tog sig inte över och då satte hon sig och tog fram de där otroigt bedjande ögonen!!! De andra valparna redde ut hindret och gick runt om men inte lilla Brun.

Även ute lockar jag på dem i olika situationrt och stärker upp deras gensvar med godis.







Idag har jag haft möjlighet att på nytt låta några av valparna komma med in på nytt! Fröken Svart tyckte det var lattjo att få komma in igen!!! Skuttade runt överallt och bestämde sig plötsligt för att Icka var hennes nya bästis!! Icka gillade inte det och var snabb att tala om vem som bestämde i det här huset! Svarta tvärstannade sängte svansen, vände och skuttade iväg åt andra hållet i jakt på andra spännande saker att upptäcka. Flera inkallningar gjorde jag med och hon kom sättandes varje gång, utom då Icka tuggade på ett tuggben för då var det jättespännande och Svart varken hörde eller såg något annat ;-) Påbörjade inklickningen också! :-D






Minstingen fick också komma in en vända. Hon var försiktig i sitt utforskande till att börja med, nästan lite dämpad men så kom Melina in i köket och hela hunden sken upp i ren skär glädje!! Hon for rundor busade och utforskade i 400 km i timman och svansen gick som en propeller!!! Från att inte ha tagit godisar från mig när hon kom in kastade hon sig över godiset nu när Melina var med. Även hon fick klick till godiset. :-) Vilken härlig tjej denna lilla är tillsammans med barn!!!! :-D Hon formligen älskar barn och de älskar henne!


 

 

Sedan tog jag in Brun. Hon var också oerhört försiktig och pep lite. Men med förra gpngen i åtanke såg det faktiskt helt ok ut!! och så kom barnen ner i köket och vad händer? Jo även lilla Brun förvandlas från liten och försiktig till busig och glad! Jag placerade barnen i ena änden av köket och står själv i den andra. Brun är den som kommer bäst på inkallning hittills så jag kunde locka och belöna och samtidigt klicka när hon åt godisar hos mig för att sedan ställa mig upp och ignorera varpå hon skuttade bort till barnen för bus och kel! :-) Detta upprepade vi flera gånger och det kändes super när hon sedan barnen gått ut fick utforska på egen hand med svansen i vädret!! Underskatta inte barnens betydelse för valpuppfostran!!




När dessa tre varit inne drog det ihop sig till start i rallyt härute hos oss. Tänkte att ljuden i samband med detta nog kunde vara en bra erfarenhet så jag släppte ut alla valparna i solen under tiden. Det gasades rejält (lät mer än en dag mitt i new york!!) och smällde en del dessutom var grannen igång med sin grävmaskin och det skramlade och rasslade en hel det det med. Ingen av valparna reagerade överhuvudtager på allt detta :-)



Härligt att trots att man bor på landet kan ge valparna erfarenheter av olika ljud mm som de kan ta med sig som ofarliga erfarenheter härifrån!


:-)




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

SM i agility 2017 skulle avgöras i Östersund närmare 90 mil från mig. Jag velade länge kring huruvida jag skulle åka eller inte för det var ju långt men när Elsa Grenholm (min hund Hägragårds Tingelings uppfödare) ringde och frågade om jag skulle kom...

Farväl till medium och vanliga large.   I helgen gick årets sista officiella tävling för mig och hundarna i Vårgårda. Det var tre klasser av vardera och båda hundarna var med för att få springa lite. För Trollas del blev det sista gången på låga ...

Jag hade en helt otrolig tävlingshelg i helgen. Jag har nog aldrig upplevt något liknande. Sedan Trolla och jag började tävla och jag kände vilken underbar häftig liten hund jag hade har jag haft en dröm - drömmen om att en dag få kvala till en final...

En mycket intensiv helg har tagit slut! I fredags stannade Emelia i stan över natt.. hon skulle tälta! :-D   Det blev dock inte mindre barn hos oss, tvärt om, fem barn hade vi hemmavid i fredags. Både Amanda och Melina hade varsin kompis med hem....

Trist men sant. Vi missade med en snöplig pinne i hopp. Jag vet inte hur många gånger vi lyckats knipa placeringen precis utanför pinnplats.. minst tre gånger på de sista tre tävlingarna iallafall..   Innan lagtävlingarna i Karlshamn, Linköping o...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

buzzador


Ovido - Quiz & Flashcards