Agility, vallning, småbarn och husbygge..

Direktlänk till inlägg 11 juli 2009

Nötinvallning

Kronobergs VK ska ha nöttävlingar i slutet av månaden och innan dess vill de försöka få in så många vallpass med så mycket olika hundar som möjligt på djuren som ska användas. Igårkväll samlades vi (semestern börjar bra!) för ett pass.


Vi delade av djuren först i två större flockar med ungefär 20-25 djur i varje. Sedan vallade olika hundar på vardera flock och an fick jobba lite för att hålla dem isär. Sedan delade vi den ena flocken ytterligare en gång och vallade på tre flockar samtidigt. Mycket nyttigt var det!


Ting fick tillbaka en hel del av sin rusningar på så stora flockar av nöt så när det blev vi på nytt valde jag att ställa flocken still mot staketet och därefter flankera och fösa längs med. På så sätt gik de inte så långt och jag fick bättre möjligheter att styra Ting utan att hon kunde hetsa upp sig. Duktig var hon! :-) Tog nästan rätt på höger och vänster hela tiden. (ett par gånger blev jag lite arg när hon envistgjorde fel tre gånger på rad.. sedan bet jag mig i tungan när jag insåg att jag tjatat vänster fast jag menade höger och när Ting gick vänster fick hon ett stopp av mig.. :-( Jag måste bli bättre på hö/vä själv.. )


Mot slutet fick hon jobba lite med kortare hämt (eller vidare flankeringar vilket man vill) Några gånger drog hon innåt snäare än jag ville men ett "EEEEJ" från mig så vek hon ut och släppte nöten igen..


Tempot bland korna var betydligt högre än jag vill ha det bland fåren. Men jag lärde mig att det behövdes för började hon li för stilla och ta det för lungt då utmanades hon av korna. Flera av dem var mer än måttligt nyfikna och gick hela vögen fram till hundarna om de låg stilla, fortsatte de vara stilla övergick de till att nosa på hunden frammifrån och bak! Ett par gågner slog Ting över och gjorde ett rejält nafs (i luften) mot kon och stoppade sedan när jag sa till.


Jag bestämde mig för att stötta henne rejält här istället och själv gå dit och knuffa bort kons huvud så att Ting slapp dessa jobbiga låsnignar.


När vi tränade hämten kunde jag dock inte hjälpa henne.. istället gav jag henne lite hö vä komandon när hon gjort ett fint stopp i balans och började hon pendla låste sig inte nöten heller utan då gick det fint!


En nyttig kväll men många insikter från mig. Jag börjar tex se skillnad på när hon rusar för att hon stressar och när hon spriner fort för att göra en fin rundning och stoppa flyende kor! Skillnaden är hårfin och det första är ett högst oönskvärt beteende medan det andra är nödvändigt för nåär korna satte fart sprang de rätt fort..


Där är nöt VP på tävlingarna som vi nu vallar in för.. sugen!!! Men har nog ändå bstämt mig för att avstå. Har ju inte hämten ännu.


Anmälan gick ut igår tror jag.


:-(



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

SM i agility 2017 skulle avgöras i Östersund närmare 90 mil från mig. Jag velade länge kring huruvida jag skulle åka eller inte för det var ju långt men när Elsa Grenholm (min hund Hägragårds Tingelings uppfödare) ringde och frågade om jag skulle kom...

Farväl till medium och vanliga large.   I helgen gick årets sista officiella tävling för mig och hundarna i Vårgårda. Det var tre klasser av vardera och båda hundarna var med för att få springa lite. För Trollas del blev det sista gången på låga ...

Jag hade en helt otrolig tävlingshelg i helgen. Jag har nog aldrig upplevt något liknande. Sedan Trolla och jag började tävla och jag kände vilken underbar häftig liten hund jag hade har jag haft en dröm - drömmen om att en dag få kvala till en final...

En mycket intensiv helg har tagit slut! I fredags stannade Emelia i stan över natt.. hon skulle tälta! :-D   Det blev dock inte mindre barn hos oss, tvärt om, fem barn hade vi hemmavid i fredags. Både Amanda och Melina hade varsin kompis med hem....

Trist men sant. Vi missade med en snöplig pinne i hopp. Jag vet inte hur många gånger vi lyckats knipa placeringen precis utanför pinnplats.. minst tre gånger på de sista tre tävlingarna iallafall..   Innan lagtävlingarna i Karlshamn, Linköping o...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7 8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

buzzador


Ovido - Quiz & Flashcards