Agility, vallning, småbarn och husbygge..

Direktlänk till inlägg 2 november 2014

Höstlov..

Av Anna med Icka, Tingeling och Trolla - 2 november 2014 19:30

Barnen har haft höstlov hela veckan! Farmor och farfar tog passningen av de minsta de första dagarna och Magnus unnade sig två dagar ledigt och jag en. I början av veckan var de två största tjejerna på läger! Deras första riktiga läger då det ingick övernattning och aktiviter i flera dagar. Sö till tis var de iväg. Ingen av dem verkade ha saknat oss det minsta - de hade haft jätteroligt!


Mot slutet av veckan kom kusinerna ner från Örebro. Massor av ungar som har superroligt och leker med varandra och utbyter livsfilosofier (eller dataspelsredogörelser) med varandra. Jättemysigt och flera kvällar i rad åt vi middag ihop allihop, farmor och farfar och så deras båda barn med familjer. Fullt hus! :-D En av kvällarna stod jag för matlganingen och hade bestämt mig för att prova en indisk lammgryta! Den blev faktiskt jättegod! Får göra om den någon gång. Naan-bröd bakade jag också (med hjälp av Nora, Melina och Saga) det blev dock lite rörigt och en aning stressigt så Elin ryckte in och passade gräddningen av brödet! Tur för det vart lite mycket med barn, bröd, deg, mjöl och hundar som försökte äta upp degen ur barnens händer allt på samma gång...


Lördagen och söndagen var jag anmäld till en Bobby-kurs i vallning. Spännande att få gå för ny instruktör och det skulle också visa sig väldigt nyttigt!! Vi har många små issues som gör att vi tappar poäng på en bana.

*Utgångarna (oftast för snäva)

*fösningen ( svårt att styra rätt på linjerna och samtidigt ha bra koll på tempot)

*Delningen (kostar tre poäng varje gång eftersom Trolla oftast har för brått in och tar fel flock eller flackar mellan flockarna..)


dessa var mina tre focusområden och det var dessa jag bad Bobby hjälpa oss med. Jag fick börja skicka på ett hämt för att han skulle se vad problemet bestod i.. Sagt och gjort och som vanligt blir jag lite handlingsförlamad när jag skickar och blir bedömd. Hemme nu för tiden stoppar jag Trolla när jag ser att hon blir snäv och föröker lugna ner det hela redan innan det går över styr men nu ville han ju se problemet så inget stopp från mig, sedan stoppade jag visserligen i upptaget men inte så som jag vet att jag behöver för att vi ska hitta lugnet på banan cå efter att hon fått gå upp så blev det lite hawaii och styrbarheten försvann... back to the basics blev domen - och jag blev rätt besviken. Så dåliga är vi inte! Fast samtidigt är det kanske precis det vi är!!! Jag är för slarvig med kriterierna och kraven på Trolla!!! Hon kan mycket väldigt bra och jag nöjer mig liksom med att hon gör det rätt ok! Varför då?? Hon kan ju göra det fantastiskt!!


Hem och träna grunder och även ställa krav på rätt utförande! Nyttigt det där att se att ens hund faktiskt kan! Då kanske man kommer ihåg att kräva rätt utförande också framöver..


Nästan alla hennes problemområden kommer sig av att hon slarvar lite med grundbeteendena. Såsom att ligg kanske inte alltid är ligg och framförallt är det inte ligg så länge och som att en flank kanske inte alltid behöver vara sådär fin flank, r det lite bråttom (enligt Trollas mått mätt) så kan man skära lite i flanken och bara göra den ok utan att öppna helt..


Efter lite åtgärder och påminnelser på den fronten så blev Trolla mycket lugnare och finare i rörelserna och se som ett brev på posten fick jag lättare för att få till vägarna i både framdrivning och fösning också!!


Delningen var en annan femma. Hennes stress där skapas av att jag kallar in i för trånga luckor (blir lite så per automatik när man tränar på svårdelade får..) Hon kommer in fint men eftersom det är trångt och hon far in för fort så skapas mycket rörelse på kort tid och Trolla går därmed upp ännu mer i stress. Detta är nog ett mer långtgående fixande för att komma ifrån.


Bobby gav mig övningar som verkligen var att backa bakot till nästan noll och börja om med delningsträningen. Stora luckor ch dessutom själv möta upp mittemellan eller nästan på hennes sida för att få korta lugna rörelser från henne som slutade i ett ligg och sedan lungt frammåt! Vidare skulle jag göra en delning tidigt i träningen och sedan skulle resten av träningen ske på den avdelade flocken. Detta för att hon skulle få en säkerhet i att det var den flocken som jag visat som var viktig och vad den andra flocken gjorde spelade ingen roll alls! Jag kommer definitivt jobba vidare såhär för hennes tvekan om vilken flock hon skulle ta fanns inte alls efter denna tydlighet infördes. Skönt!


Sista passet på sö em fick vi gå en liten bana och det gick bra! föll hon tillbaka i gamla slarviga mönster backade vi genast och fåren fick gå dit de ville för att hennes beteende var rätt prioriterades högre än linjen. En aha-upplevelse för min lilla svarta som tyckte det var märkligt hur jag helt plötsligt blirivt så petig!


Fålla in var extra spännande. Det var en mycket ligen fålla och ganska många djur (7 st tror jag) och de ville inte fållas in och faktum är att redan innan fållan låg en lina på marken och de ville inte över där heller. De gav inget gratis så hunden behövde jobba och det gjorde hon! Sååå fint jobbade hon och in gick de efter en del övertalning men på första försöket. :-D


Bobbys filosofi var dock väligt annorlunda mot hur jag normalt tränar fålla. Vi vill ofta ha det lungt och stadigt runt fållan, små rörelser hos hunden som visar att det inte finns flyktvägar och sedan lugnt och stabilt. Bobby ville heller hunden på benen jobbandes fram och tillbaka hela tiden stoppa fåren på alla sidor. Med lättfotade utbrytningsbenägna får (som dessutom inte ville gå över linor och annat trams) så fungerar nog hans sätt bättre men normalt känns den "svenska" modellen bättre för mig. Trolla och jag tog till en medelvariant på dessa får. Att lungt stadigt vänta ut dem gick inte så vi flankade dem några gånger när det behövdes men stoppade och blev ståenden när de stod still för att låta dem tänka då.. Nöjd var jag med hennes fålla.


Efter delnignen på banan (som gick super) så ville Bobby att vi skulle fösa runt den flocken (3 st) lite och sedan slutade han med en övning där han och jag och hans hund Jack stod still och Trolla fick fria händer med de tre för att hålla dem till oss på ett avstånd om ca 40 m till resterande får. Fåren ville såklart inte vara hos oss (framförallt inte nära Jack) och gjorde sitt bästa för att hela tiden bryta ut mot resten av flocken och Trolla parerade och parerade superfint utan ett enda kommando från oss. till sist gav sig fåren och blev stilla och då stod även Trolla still. När hon hållit dem ett tag sa jag ligg och ligg kvar, och hon fick ligga kvar och se på när tackorna flydde till kompisarna! duktiga lilla snäckan! det där sista eftermiddagspasset kan jag leva på länge!!


Bobby hade många bra tips och övningar och det var roligt att gå kurs men jag kunde sakna lite beröm någon gång ibland. Det var svårt att veta om han var nöjd för då sa han inget. Var han inte nöjd däremot fick man veta det.. Tur de andra deltagarna och jag berömde varandra.. man behöver få lite bekräftelse ibland också.. iallafall jag!


Nu vill jag träna mer! ;-)




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

SM i agility 2017 skulle avgöras i Östersund närmare 90 mil från mig. Jag velade länge kring huruvida jag skulle åka eller inte för det var ju långt men när Elsa Grenholm (min hund Hägragårds Tingelings uppfödare) ringde och frågade om jag skulle kom...

Farväl till medium och vanliga large.   I helgen gick årets sista officiella tävling för mig och hundarna i Vårgårda. Det var tre klasser av vardera och båda hundarna var med för att få springa lite. För Trollas del blev det sista gången på låga ...

Jag hade en helt otrolig tävlingshelg i helgen. Jag har nog aldrig upplevt något liknande. Sedan Trolla och jag började tävla och jag kände vilken underbar häftig liten hund jag hade har jag haft en dröm - drömmen om att en dag få kvala till en final...

En mycket intensiv helg har tagit slut! I fredags stannade Emelia i stan över natt.. hon skulle tälta! :-D   Det blev dock inte mindre barn hos oss, tvärt om, fem barn hade vi hemmavid i fredags. Både Amanda och Melina hade varsin kompis med hem....

Trist men sant. Vi missade med en snöplig pinne i hopp. Jag vet inte hur många gånger vi lyckats knipa placeringen precis utanför pinnplats.. minst tre gånger på de sista tre tävlingarna iallafall..   Innan lagtävlingarna i Karlshamn, Linköping o...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

buzzador


Ovido - Quiz & Flashcards