Agility, vallning, småbarn och husbygge..

Direktlänk till inlägg 12 oktober 2014

Helgen och tankar kring vad som är en klass 1!?

Av Anna med Icka, Tingeling och Trolla - 12 oktober 2014 21:45

Vilken helg! Det tar liksom aldrig slut på dessa fullbokade, intensiva men fullkomligt underbara helger!


För mig blev denna helg knökfull från fredag em till sö kväll.


I fredags hade jag, syster, kusin, bonussyster och bonussvägerska bestämt oss för att vi skulle ha kräftskiva! Jättemysigt blev det med knytis så att inte någon av oss behövde jobba för mycket innan. Jag kom hem ungefär kvarten före de första gästerna anlände!! Det blev en supermysig kväll med mycket prat och skratt. De större barnen spenderade kvällen med pappa och grannar nere vid ån fiskandes kräftor.


Syster stannade över natten eftersom det var kalas för Melina dagen efter. Så medan Magnus tog de stora flickorna till simhoppet på lö fm så städade syster och jag huset och passade de fyra minsta därhemma. Härligt att få en heldag med syster yster och chansen att prata ännu mer.


Så var det kalaset för Melina. Tänk att hon redan hunnit bli fem år!! Tiden den springer iväg så man knappt hinner fatta att tiden går. Lilla Melina fick både sparkcykel, ryggsäck, bröllopsklänning och leksaker och strålade av lycka över alla fina presenter. Emelia använde tre veckopengar för att köpa en alldeles egen present till Melina! Att bara vara en del av våran present dög inte liksom ;-) Enda smolket i bägaren var att hon lite då och då kom på kompisar som inte kom på kalaset (de hade vart bjudna till barnkalaset förra helgen.. inte till släktkalaset denna helg.)


Jag kände mig väldigt sliten när jag gick och la mig på kvällen. Somnade ovaggad väl medveten om att väckarklockan skulle ringa alldeles för tidigt dagen efter eftersom jag tryckt in tävling också denna helg.


Årets sista officiella agilitystarter för mig och två chanser att plocka den där retliga sista pinnen i agilityklass 1. =6:20 rullade jag söderöver för att tävla i Forsakar. Först ut var hopp 2 och det loppet är jag inte alls nöjd med någonstans. Trolla och jag var inte alls så samspelta som vi brukar kännas. Vid två ställen var disken sååå nära men i sista stund lyckades jag få tillbaka Trolla på rätt köl igen. Dessa gigantsvängar kostade förstås massor av tid men trots det hade tiden räckt till seger (där fanns dock largehundar som sprang fortare men utan svängaran… tja vem vet. Det fattades sekunder gentemot dem som var snabbare..). Nu blev det inte någon seger trots allt för Trolla rev hinder 3.


Mellan hoppen och min första start i agilityklass hade jag en låååång paus. Petra och jag plockade därför med oss våra hundar och vandrade iväg bort till naturområdet kring forsarna. Jösse så vackert det var där!!! Helt otroligt vacker natur och fantastiks skog!! En riktigt härlig promenad.


Tillbaka på tävlingsplatsen hade jag fortfarande timmar att slå ihjäl. Kikade en del på andra på banan och roade mig med att chitchatta med folk runt banorna. Letade också upp protestlistorna mot Nisses avauktorisering  (läs med på agilitysidorna på fb) och skrev under! Nisse var på plats på tävlingen som han skulle ha dömt (synd han inte fick det för jag älskar att tävla på hans banor) och nu agerade han koppelhämtare istället! Nisse en av Sveriges eldsjälar inom agility!! Han har mitt fulla stöd i detta!!!! Vi borde vara STOLTA och TACKSAMMA för att Nisse fick och tog chansen att visa upp Svensk agility från en domares perspektiv på WAO!


Till slut var det så dags för agilityklass 1 a.


Jag gick banan och jag kände direkt att detta var en bana som jag stormgillade för min och Trollas del! Jag vill tävla på lite klurigare banor nu! Vi är redo för det!!

Samtidigt var jag fruktansvärt besviken på hur den var konstruerad. Det var INTE en klass 1 bana. Där fanns minst fyra direkta hinderfällor! Avståndet till hindret man inte skulle ta vid dessa fällor var, 3!!!, 4, och 6 meter. Den logiska vägen för hunden var INTE det hinder hunden skulle ta. Slalomingången var om man bara visade hunden över hindret innan och sedan vidare mot slalom ungefär i vinkeln kl 9. I min värld är detta inte ok i klass 1. Som jag inledde med att skriva så ÄLSKADE jag banan! Den var rolig och utmanande men krävde rejäl rutin hos föraren och en riktigt genomarbetad hund..  Ska det vara så i klass 1?? Det springer fullständiga nybörjare i dessa klasser. Barn som lånar föräldrarnas hundar och så väldigt gröna fartidioter till hundar. Tycker vi inte längre att dessa ekipage ska kunna tävla officiellt? Med sådana här banor har dessa ekipage inte en chans!

Jag pratade med många igår som var olyckliga, en del till och med så olyckliga över banornas (båda agilityklass 1 banornas) konstruktion så att de åkte hem! Detta gör mig så väldigt ledsen! Ska klass 1 hundar behöva utsättas för detta?  I Ag 1 b-banan fanns där också hinderfällor. Bl.a direkt efter balansen stod ett hopphinder knappa 4 m något snett till höger som inte skulle tas och rakt fram kanske 6 m bort fanns en tunnelöppning som inte skulle tas.  Jag tror att detta blivit vanligare för att RC blivit vanligare och man vill utmana RC-ekipaget (ofta de rutinerade förarna) men problemet är att det drabbar alla andra också. Dem som inte har ett klockrent kf-beteende och som har fullt upp med att prata ner sin hund hela vägen och därför glömmer att placera sig och styra och därför när hunden tagit kf och de tittar upp igen missar att svänga hundarna i tid. Även i denna klass var slalomingången minst 90 grader fast denna gång från kl 3 istället.


Missförstå mig rätt! JAG gillade banorna men jag känner också att jag är redo nu för utmaningarna i klass 2 och dessa banor kändes i paritet med klass två kanske till och med klass tre!!

Jag gillar när domarna får till det så att det krävs handling i klass 1 banor också men hinderfällor?! De hör definitivt inte hemma i klass 1!! Sedan kan det väl vara en smaksak men jag tycker att även slalomingångarna kan vara åt det snällare hållet i klass 1. Håll klass 1 enkelt helt enkelt.


Mest för att jag var nyfiken frågade jag domaren i fråga om han var nöjd? Utfallet blev att ungefär en hund per storlek gick felfritt runt banorna. Domaren sade sig vara nöjd. Pratade också med två av tre övriga domare på plats och ingen av dem ansåg att nivån på dessa klasser var 1.


Jag trodde det var en regel (oskriven?) att hinderfällor inte fick förekomma?


Vad kan man som tävlande göra för att påverka? Är det nu i regelrevideringen vi ska sätta ner foten och skriva in regler om hur en banas konstruktion ska vara? Vill vi inte ge ”den stora massan” chansen att få ha kul på agilitybanorna? Ska bara de rutinerade ha en chans att göra ett bra lopp i klass 1? Ska våra barn och nybörjare inte ”få” vara med?

Vad tycker ni andra är ok/inte ok i klass 1?

  1. Får Hinderfällor förekomma?
  2. Kan en slalomingång få bli hur svår som helst i klass 1?
  3. Spelar det roll om det finns plats att plocka hunden en lång omväg och därigenom ge den en enklare ingång? (i B-klassen var där gott om plats att plocka hinden runt sig medan i a-klassen var det möjligt men om man valde att göra det så öppnade man upp för ytterligare en hinderfälla)
  4. Får man ha hur sneda uppgångar/nedgångar som helst på klätterhindren? (uppgångarna var ok enligt mig i helgen (dock inte helt raka) och möjligen hade nedgången varit det också om det funnits plats utan hinderfällor direkt efter balansen)
  5.  Får man lägga in hinder som ska tas bakifrån?
  6.  Ska boxhörn vara ok?
  7.  Ska staket vara ok?
  8. Fel tunnelöppning?
  9. Bör man begränsa antalet byten på banan?

Vad tycker ni?? Tänk på detta när ni skriver förslag inför regelrevideringen i era klubbar!!

Personligen tycker jag att hinderfällor (definition hinder i hundens logiska riktning inom 7 m) inte ska förekomma samt att hinder inte ska tas direkt bakifrån, (i mina ögon att jämställa med en fälla), med undantag för tunnelingång som är dold (som jag faktiskt tycker är ok då det inte blir en fälla på samma sätt)

Vidare anser jag att slalomingångar inte bör vara svårare än kl 2 eller 8 utan att föraren påverkar hundens väg (undantag är om hunden kommer i fart från 180 graders vinkel och där är fritt utrymme att ta ut bågen ordentligt kanske, allra helst om hunden naturligt hamnar i en bra vinkel när den hunnit bromsa och vända mot slalom)

Sneda uppgångar tycker jag ALDRIG är ok (lite vinkel kanske kan accepteras men det får inte bli farligt och framförallt i klass 1 kan en del hundar vara överivriga när de kastar sig upp på balansen speciellt som folk tränar RC nu). Alla kanske inte har tänkt på att träna sneda uppfarter på det sätt som jag gjort.  Som någon så vacker uttryckte det: ”även idioternas hundar ska överleva en tävling”.

Sneda nedfarter tycker jag är helt ok under förutsättning att det inte finns hinder som inte ska tas rakt fram! (med det faller ju under punkten hinderfällor)

Övriga punkter, boxhörn, staket, antal byten tycker jag får förekomma i klass 1.


Hur gick det då i aglilityklasserna? Nu när jag gnällt av mig gällande banorna..

Första klassen gick jättebra nästan hela vägen. Vi klarade alla hinderfällor utan några som helst problem men av någon anledning missade Trolla vippen precis i slutet. Hon slank förbi mellan mig och vippan och så hade vi en vägran. Vi gjorde om vippen och körde i mål och hade på nytt bästa tiden, nästan 7 sekunder före vinnaren trots vägran. Surt sa räven men även om banan varit konstruerad enligt alla mina regler om klass 1 ovan hade detta fel ändå kunnat göras. Det var nämligen en helt ok placering av vippen och där var inga fällor eller annat där som ställde till det. En tredjeplats blev det slagna av en duktig hund som lyckades helnolla och en stackare som nollade på hinder men fick förargliga tidsfel som kostade dem pinnen.

Den andra klassen var det som sagt sväng av balansen och hinder som inte skulle tas framför balansen. Det gav mig begränsade möjligheter till lösningar eftersom vår svängträning inte är färdig. Alternativet att skicka framåt för att sedan bryta henne och kalla tillbaka (som troligen hade gett träff) hade inte funkat eftersom hindret efter stod för nära för att ge mig och Trolla möjlighet att reagera. Återstod alltså att testa mitt ickefärdiga ”back” i skarpt läge. Det funkade inte men nästan! Jag tror att jag såg en klo på ;-) men domaren såg ingen klo.. han kanske har rätt det var rätt skumt (klockan hade hunnit bli ca 18:30), det går fort och det är svårare att se framtassträffarna så jag kanske såg i syne.. fem fel fick vi i alla fall så var det loppet över. Jag registrerade femman och kände att luften gick ur mig. När vi kom till vippen (samma situation som i klassen före) så glömde jag byta före hunden. Det tvingade mig till att byta efter och det vore synd att säga att jag jobbade bra i det bytet (snarare inte alls utan jag bara sprang). Trolla vek före hindret och jag orkade inte ta tillbaka och ta om. Disk.  I den klassen var där bara en som lyckades nolla!


Tack alla inblandade för en jätterolig helg även om jag tyvärr inte lyckades få med mig den där retliga sista pinnen hem. Med facit i hand borde jag åkt på km i vallning istället. ;-)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

SM i agility 2017 skulle avgöras i Östersund närmare 90 mil från mig. Jag velade länge kring huruvida jag skulle åka eller inte för det var ju långt men när Elsa Grenholm (min hund Hägragårds Tingelings uppfödare) ringde och frågade om jag skulle kom...

Farväl till medium och vanliga large.   I helgen gick årets sista officiella tävling för mig och hundarna i Vårgårda. Det var tre klasser av vardera och båda hundarna var med för att få springa lite. För Trollas del blev det sista gången på låga ...

Jag hade en helt otrolig tävlingshelg i helgen. Jag har nog aldrig upplevt något liknande. Sedan Trolla och jag började tävla och jag kände vilken underbar häftig liten hund jag hade har jag haft en dröm - drömmen om att en dag få kvala till en final...

En mycket intensiv helg har tagit slut! I fredags stannade Emelia i stan över natt.. hon skulle tälta! :-D   Det blev dock inte mindre barn hos oss, tvärt om, fem barn hade vi hemmavid i fredags. Både Amanda och Melina hade varsin kompis med hem....

Trist men sant. Vi missade med en snöplig pinne i hopp. Jag vet inte hur många gånger vi lyckats knipa placeringen precis utanför pinnplats.. minst tre gånger på de sista tre tävlingarna iallafall..   Innan lagtävlingarna i Karlshamn, Linköping o...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

buzzador


Ovido - Quiz & Flashcards