Agility, vallning, småbarn och husbygge..

Direktlänk till inlägg 27 oktober 2013

Vilken helg!!

Av Anna med Icka, Tingeling och Trolla - 27 oktober 2013 22:15

Inte nog med att jag inte hade ansvar för några barn på hela helgen (lite ovanligt i min värld) jag åkte dessutom tillsammans med Petra och Catrin norrut till Ulricehamnstrakten för att spendera hela helgen tillsammans med workingkelpiefolk och unga hundar och får! :-)


Alla Tings valpar var på plats och var med denna helg! Det var första gången jag fick se Qvick gå på djuren och tredje gången jag fick se Arwa. De andra följer jag ju lite nu och då eftersom de bor betydligt närmare mig. Förutom dessa fina var Pappa Elis med och faster Dixie och halvbror Lasse och sedan ytterligare ett par wk som inte direkt var släkt med "mina" valpar där och så var där ett par svartvita också ;-). Vi studerade vallning och stil och diskuterade problemlösning och olika metoder att få fram det vi ville ha fram, kort sagt vi nördade WK och vallning hela helgen. När vi inte var i hagen åt vi god mat hos Malena och när det sedan vart kväll studerade vi dagens filmer och diskuterade lite till ;-)


Qvick är den av valparna som gjort minst i vallhagen av naturliga skäl. Hans konvalecens har hindrat honom från att göra något alls. Nu fick vi se honom gå först med Bitte och sedan fick Jennie pröva honom också. Han vill in till fåren väldigt gärna så de fick lära honom att fåren har en bubbla och den bubblan ska han hålla sig utanför om han inte blir ombedd att komma in i den. Han köpte träningen väldigt bra och man såg hur han gick från stressad uppvarvad till mindre stressad, mer fundersam, klurande och även om han fortfarande rörde sig mycket runt fåren kunde han emellanåt stanna upp och lägga sig och därmed också få chansen att känna att fåren stod still trots att han inte höll de på alla kanter samtidigt :-) Han behöver mer erfarenheter av får och Jennie får utrusta sig med en stor portion tålamod och lugn med honom tor jag. Tur hon har lite erfarenhet av detta med vallhundsträning.


Arwa ser riktigt fin ut! Hon är väldigt lik Tingeling i mycket men har haft en förare som bättre än jag kunnat ta vara på de fina egenskaperna och tämja dem. Malena petade lite till i träningen och Bitte gick från att säga, det där kan inte min hund till att säga det finns ju där då ska vi plocka fram det ännu mer!! Härligt att se.


Clura var nog den som gjorde störst framsteg i helgen!! Hon gick från att göra en hel del fint men sedan låsa sig och avsluta i en intrusning mot (och förbi) djuren till att se riktigt riktigt fin ut. Med rätt hjälp hittade de så många knappar att trycka på så Clura både gick fint sansat rakt mot och flankade superfint i sävngar. Hon gick också från att tycka att vallning var hennes och fårens ensak till att förstå förarens roll i ekvationen. Hon började se föraren och jobba med föraren!! Sista gången inne i fårhuset gjorde hon nästan allt rätt! Så fin!


Sookie som ibland kan gå så fint, emellanåt sprnger som en tokig och ibland lämnar hagen helt vart svår att lösa visade det sig. Hon saknade försåtelse för att hon faktiskt fick jobba med fåren och att det var hon som styrde fåren. Men vi hade turen att få sällskap av Maria på lördagskvällen och hon analyserade filmer och hjälpte oss på söndagsförmiddagen så att vi helt plötsligt inte bara hade en instruktör utan två :-) Till slut stängde vi in Sookie i ett fårhur med får, förare, instruktör och hjälphund och så fick hon gå som hon ville. Dixie höll fåren i rörelse och Sookie glömde bort att fly fältet och började cirkla får istället. Efter ett tag plockade vi ut Dixie och Sookie  var nu så inne i fåren att hon fortsatte jobba ändå. Aldeles för högt i stress just nu men möjligheterna att påverka henne finns ju när hon inte lämnar får och hage. Sista passet ställde de små krav på Sookie om att följa förarens vägval och hålla sig borta från förarens sida och det köpte hon utan att försöka fly igen! Ska bli jätteintressant att följa framöver.


Och så Trolla då. Vi tog ett steg tillbaka i hennes flanker. Hon har börjat bygga upp en stress i position ett och klarar inte hålla huvudet mjukt när pressen blir för stor, springer sig ur pressen. Vi provade oss fram med olika metoder och det blev tydligt, iallafall för mig, att JAG har jättesvårt för att läsa huden. Tydligare kommandon, LIGG betyder lägg dig ligg kvar tills något händer eller tills pressen från mig gör att du vill gå på en flank (dvs välj själv att gå om det behövs) LIGG KVAR, ligg kvar tills jag faktiskt ber om något annat. En hel del träning på detta då Trolla fick ligga medans JAG puttade får eller bara gick ett varv i hagen eller medan någon annan tränade och jag stod och pratade. Detta hade varit hopplöst dag ett då hon inte låg kvar alls någonstans i någon situation. Med tydligare krav från mig blev Trolla lugnare också. Nyttig träning!


Denna träning öppnade dessutom för möjligheten för mig att förstå och kunna se rätt reaktion på press! När pressen blev större från mig kunde Trolla själv resa sig och gå ur (jag behövde inte analysera och för det mesta hinna missa när hon tänkte rätt).. Jag kunde då istället snabbt analysera HUR hon reste sig (tänk så mycket enklare det är att se hur hunden tänker när man kan läsa ett kroppsspråk och inte bara läser en hund som ligger still, även om det även där finns miljoner tecken att tyda är det iallafall för mig svårt att se och reagera tillräckligt snabbt på hennes signaler) och lägga henne på nytt om hon tänkte fel eller låta henne gå om hon tänkte rätt. Vidare kunde jag om jag snabbt lagt henne fast hon tänkte rätt bara berömma henne, dels för att hon rest sig mjukt och rätt och dels för att hon svarat på det nya ligget (för det svarar de på när de är mjuka i huvudet!! ;-) ) Det blev lugn och harmoni i mig då mina uppgifter blev färre. 


Jag har tidigare sagt ligg, press ligg, press, ligg, press (sett att hon nog tänkt rätt analyserat om det jag såg verkligen var rätt tänk hos hunden funderat på att släppa, inte hunnit innan hon åter hamnat innåt sagt nytt ligg och sedan press och gissat att hon nog tänkte rätt nu gett henne pysch eller riktningskommando insett för sent att hennes attityd inte varit rätt, tagit några snabba steg mot Trolla (stressat Trolla ännu mer!! Dumma mig!!) för att nå fram med mitt nya ligg(mycket svårare att få dem att lyda mjuka ligg när de inte är öppna i huvudet!), lagt henne på nytt grälat på mig själv för att jag inte kunnat läsa hunden rätt och sedan frustrerad börjat om från början...... En ond cirkel som bara skapat frustration.


Fick också tips om att i drivningen (då hon med väldigt liten press från mig flankar jättefint och lungt) kunna säga ligg och kort press sedan vända 90 grader och få fina flanker så. Tror faktiskt att det skulle fungera aldeles utmärkt på henne. Måste vara försiktig med att bygga frustration både hos henne och mig. Hon gör mycket naturligt rätt så det handlar mycket om att träna henne till kommandon UTAN att påverka det hon redan gör fint ;-)


Jag ska jobba på saken!


STORT TACK MALENA för en toppenhelg!! Du bor helt underbart!!! Tack för supergod mat och för alla tips och råd! Lycka till i Tyskland!!! :-)


STORT TACK MARIA för att du ville spendera lördagskvällen med oss och analysera stort och smått i vallningen och för att du stannade söndagsförmiddagen och hjälpte oss med tips och råd!


STORT TACK CATRIN, PETRA, BITTE och JENNIE för en superhelg!!! Jag har verklgen haft jätteroligt (men gud så trött jag blev!!) hela helgen! Jag hoppas vi gör om det snart igen!! :-)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

SM i agility 2017 skulle avgöras i Östersund närmare 90 mil från mig. Jag velade länge kring huruvida jag skulle åka eller inte för det var ju långt men när Elsa Grenholm (min hund Hägragårds Tingelings uppfödare) ringde och frågade om jag skulle kom...

Farväl till medium och vanliga large.   I helgen gick årets sista officiella tävling för mig och hundarna i Vårgårda. Det var tre klasser av vardera och båda hundarna var med för att få springa lite. För Trollas del blev det sista gången på låga ...

Jag hade en helt otrolig tävlingshelg i helgen. Jag har nog aldrig upplevt något liknande. Sedan Trolla och jag började tävla och jag kände vilken underbar häftig liten hund jag hade har jag haft en dröm - drömmen om att en dag få kvala till en final...

En mycket intensiv helg har tagit slut! I fredags stannade Emelia i stan över natt.. hon skulle tälta! :-D   Det blev dock inte mindre barn hos oss, tvärt om, fem barn hade vi hemmavid i fredags. Både Amanda och Melina hade varsin kompis med hem....

Trist men sant. Vi missade med en snöplig pinne i hopp. Jag vet inte hur många gånger vi lyckats knipa placeringen precis utanför pinnplats.. minst tre gånger på de sista tre tävlingarna iallafall..   Innan lagtävlingarna i Karlshamn, Linköping o...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Oktober 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

buzzador


Ovido - Quiz & Flashcards