Agility, vallning, småbarn och husbygge..

Direktlänk till inlägg 21 september 2008

Kräftskiva och agilitykurs och frågor kring FLICKAR VS BAKOMBYTE...

I helgen har vi (som vanligt) haft fullt upp! I fredags fick vi gäster som skulle stanna till sö fm och delta i Kräftskiva. I prästgården sov det därför sex vuxna och tre barn hela helgen :-)


Kul att träffa dessa långväga gäster! Det blir inte så ofta som vi skulle vilja men desto trevligare får man passa på att ha när det nu blir av! Kräftor har vi ju fiskat mååånga helger i rad nu och nu var det äntligen dags att smaka på dem... de var salta och goda! och stora! De imponerade gästerna och det kändes bra!


Någon sa att om man i en jumbopack i affären skulle få tio i en förpackning så skulle man nog bara få fyra av våra :-)


För att närmare beskriva dem vägde vi en och den vägde 140 g och klorna var ca 7-8 cm långa (rekordet fast inte i år för oss var 180 g med 9!!! cm klor!)


Nåja några få kräftor blev det över tillsammans med en massa paj och en del omelett med kantarellstuvning! Gott till lunchlådan mao..


På söndagsmorgonen efter kräftskivan fick jag upp och hoppa relativt tidigt eftersom jag skulle iväg på kurs för Jörgen Tellqvist.


Tingeling skulle få gå men icka få rycka in när och om det blev för svårt.


Hans handling var enkel och okomplicerad och byggde till stor del på cirklar som liknar Gregs foundationträning. Tror dock att Greg byter hand främst i bakombytena men även att han vrider upp och byter hand tidigare i framförbytena än Jörgen samt att han vrider upp och byter hand tidigare i framförbytena också. Sedan hade han en grundpossition som för hunden betydde kom nära mig..


I den avslutande övningen med 18 hinder fick Icka rycka in (den var för svår för Ting) och trots att hon inte alls är tränad med denna typen av handling köpte hon den klockrent bara jag gjorde rätt. :-)


Fick dock en del frågetecken med mig.. Flick vs. bakombyten. Jag tyckte att Jörgen då han bytte hand först efter att bakombytet var helt genomfört flickade ut hunden för att sedan byta sida.. (han visade genom att trycka ut hunden med handen och benet närmast och övergå från cirkel åt ena hållet till cirkel åt andra hållet.. )


Jag har inte gått kurs för Greg men kände mig genast osäker på vad som eg skiljer ett bakombyte från en flick.. Är det bara att man genomför bytet eller har det med när man byter hand att göra?? Ni som är lite bättre på Gregs teorier än jag kan ni ine försöka förklara så att jag begriper skillnaden..


Jag provade Jörgens svängar och de gick bra men efteråt kände jag hur det blev flickvarning på ett annat sätt än jag kännt innan.. och jag kunde liksom inte riktigt sätta fingret på om det berodde på utförandet av bakombytet och en skapad osäkerhet hos hunden eller om det enbart berodde på dragning åt det hållet pga placeringen av belöningen..


Vi disskuterade mycket om fart och hur byteshanden stoppar upp den.. det var nämligen Jörgens förklaring till varför han undvek att använda den förren bytet var genomfört..


Alla övningarna vi körde under dagen genomfördes på nedanstånede kombination..


           ___      ___


___      ___      ___      ___


            ___      ___    


Vi tränade först cirkelarbete på två hinder och därefter en större cirkel med fyra hinder. I cirklarna fick vi lägga in framförbyten som man markerade tydligt. Jag fick lära om en del eftersom Jörgen tyckte att jag genomförde mina byten på fel sida hindret så att säga.. går alltid igenom helt och blockar hinder två typ och han ville placera bytet på den sida man kom ifrån. (svårt med Icka inga problem med Tingeling då jag tydligen agerar olika med dem.. inte tänkt på förut men de har ju olika handlingsystem eftersom Ting är tränad enligt Gregs..) Vi tränade dessutom på att efter två hinder rakt fram få hunden att vika åt sidan endast genom grundpossition (med kroppen riktad mot rätt hinder förstås) och röst.. dvs man fick itne ta upp stopphanden eller vrida axlarna för att svänga hunden..


Vi byggde på den sista övningen med ett bb och sedan slutraka.. typ nedan.. Då man inte fick byta hand förrens hunden hoppat tre och var på väg mot fyra blev det (i min värld) en flick.. ?????!!!


___      _4_

  3

___      _5_      ___

             2

___      _6_

             1

Slutprovet bestod i att springa hindrena enligt nedan:


           8_16     12_

         11       7 15

___      39_17  13_      ___

10                    2 6      14

            4_18    ___    
                        1 5


(hmm inte så snyggt kanske men siffrorna i hindren betyder ta det ovanifrån siffror under ta det underifrån..


Banan skulle tas med bb på 9,13 och blindbyte mellan 16 och 17 och i övrigt var det inte tillåtet att någonstans använda stopphänder för att tighta vägen utan det skulle ske genom grundpossitioner och rösten. Kul bana :-) Nyttig!


Men som  sagt tar gärna mer funderingar på bakombyten vs flickar! För i min värld flickade hhan hunden över vid bakombyterna och sprang sedan efter och fångade upp med den andra handen..


Har jag inte fattat vad flick är eller hur gör man för att hunden ska skilja på bb och flick?





 
 
Mija

Mija

22 september 2008 17:02

Som du såg i min blogg kan man ju prata om bakombyten "mellan hinder" och det behöver väl inte bli flick (?) men är likförbannat fel. ;-)

Om jag förstått det hela rätt ska Gregs armbyten ALLTID ske när man gör själva bytet. Framförbytet då hunden tar avstamp och bakombytet (om du använder armar) när du korsar linjen.

Jag är inte säker på vad Jörgen gör men jag tror att det är den klassiska "pull ´n flick" (luta dig åt vänster innan du svänger åt höger typ). Den som finns en så fin bild på i Anita Axelssons "Agility klass I".

http://www.agilitybiten.se

 
Ingen bild

jag själv

22 september 2008 17:13

så flicken blir det alltså inte om man genomför bytet..

Jag trodde typ att flick var när man genom sin rörelse puttade ut hunden åt ett håll utan armbytet först.. Måste det vara pull först eller hur blir det då?

Armbytet på bb har jag nog gjort tidigare.. typ innan hunden skickas mot hindret för att signalera hoppa bort från mig.. Fel alltså??

Efter du korsat linjen så är det ju samma som Jörgen förespråkar.. då blir det typ inget visande av armarna alls utan innerarmen trycker ut hunden i svängen och den nya armen fångar liksom upp när hunden landat och redan kommer åt det nya hållet... förstår du vad jag menar?

Knepigt detta..

Anna

 
Mette

Mette

22 september 2008 21:54

Jag kan väl säga att jag kan inget om Jörgens sätt att handla, inte ens om jag anstränger mig.

Jag använder mig inte av något direkt armbyte i bakombytet, det blir ju ett byte av hand när man bytt bakom men jag har ingen 'armsignal' om att jag skall byta bakom. Detta är enligt 'greg-systemet', dvs ingen armsignal. Det är din position bakom hunden som ger riktningsändringarna.

Greg vill generellt göra bakombytena så tidigt som möjligt för att inte hamna i 'flicksituationer', dvs att han hamnar så så långt fram att enda sättet att få hunden att ändra riktning är genom att flicka den ifrån sig.

Även om det är så att skall försöka korsa linjen bakom hunden så tidigt som möjligt funkar tajta bakombyten bra, du har deceleration som signalerar för hunden att samla ihop sig och sedan gäller det att vara offensiv korsandet av linjen, måste våga korsa linjen så fort det går för att få fram svängen.

http://mette.ozzy.se

 
Susanne

Susanne

22 september 2008 22:09

Hej och tack så mycket för påhälsningen :-) Tyvärr är jag rätt kass, om inte jättekass på teorin. Jag blandar t ex alltid ihop serpentin och threadle när jag ska säga det - fast jag gör rätt på banan... Ang. Buffys problem så har hon alltid vatt sån men jag lyckads lösa det i 1:an och 2:an genom att ge snabbare kommandon. Tyvärr är inte banorna i 3:an gjorda så att man kan förbereda lika mkt, samt att det ofta är lite av allt. Både trångt och sen vips ska hunden ut iväg. Terrier kommer inte med något bågespring på köpet, däremot tajta som satan. Jag ska jobba mer på hindersug i vinter så får vi se sen.

http://bus.blogg.se

 
Ingen bild

jag själv

23 september 2008 09:57

Mette:
Så när blir det isåfall en flick? Är det om man inte längre kan göra rörelsen rund? med benen så att säga. Eller beror det på min placering när hunden hoppar eller finns det något annat sätt att vara tydlig mot hunden så att den kan veta om det är ett bb eller en flick (otillåten)

Susanne
Serpentin och Threadle skiljer sig alltså åt.. nu måste jag nog be om lite mer hälp för att förstå.. Hur menar du då. Serpentin är när hunden ska in mellan mot dig och thredle? trodde ev att serpentin var typ två halva framförbyten men att thredle kanske var mer att du klev in mellan och gjorde hela fb och lät hunden runda dig?

Har jag inte fattat detta heller? Behöver nog också gå kursen inte bara se videosarna men det var ju sååå dyrt..

Tyvärr har jag inte lyckats låna den nyaste videon heller så den har jag inte sett :-(

Anna igen..

 
Mette

Mette

23 september 2008 10:08

Rund?, i Greg-systemet skall du göra bakombytet på diagonalen.

Flick blir det om hunden viker av från dig utan att bytt sida bakom hunden, lite kort.

http://mette.ozzy.se

 
Ingen bild

jag själv

23 september 2008 10:52

ok nu börjar jag hänga med.. så om hunden reagerar för tidigt i ett bakombyte och viket innan jag korsat linjen så blir det en flick? hmm nästan omöjligt för hunden att veta om jag tänker korsa linjen eller inte när jag börjar trycka. Är tanken då att man ALLTID genomför bb när man börjat trycka och att hunden ALDRIG ska flicka i andra situationer?

Tycker fortfarande att detta är lite lurigt..

Byte på diagonalen jo det är jag med på och ok då förstår jag också hur du menar med att man inte får komma för nära hindret..

jörgen resonerade son så att ju närmare hindret utfördes desto skarpare var svängen för hunden..


___ ___
2A
___ _2B_
1

Om jag är på hundens vänstra sida mot ett så ska jag byta långt ifrån hindret på en rakare (större) cirkel om jag vill till 2 A och närmare hindret en mindre cirkel då jag vill till 2 B.

Jag gillade cirkeltänket hos Jörgen och även hans grundposition men inte blindbytena och är nog mer benägen att använda framförbyten än han var..

jag själv

 
Ingen bild

Skalman

23 september 2008 12:39

flick? flack bb betyder för det mesta det hus man föder barn i. vilken j*a grekiska det var här.

Nåja! have fun i era diskussioner. återvänder någon annan dag när man begriper vad som sägs.

Skalman

 
Ingen bild

jag själv

23 september 2008 12:55

Skalman:
jovisst här är grekiska idag.. när vi inte ens själva (läs JAG själv) begriper riktigt det vi snackar om så blir det jobbigt.. jag försöker iallafall förstå lite handlingsbegrepp inom agilityn.

Du är välkommen en annan dag :-)

Mvh Jag själv

 
Lina Samuelson

Lina Samuelson

23 september 2008 14:35

Hej Anna! Såg att det vara massa snack om bakombyten här men jag hoppas du hittar mitt svar här ändå! Snart är jag väl själv också inblandad i såna disskussioner med pyret. Jo, det är en WK på gång, ska födas 19 oktober på kennel Vallmyra, Ragnhild Larssons. Jag har velat lite men nu är det bestämt att det blir en till mig, om allt går som planerat. Jag letar runt ibland för att hitta WK-folk på nätet men hamnar alltid på samma sidor... ja det kryllar ju inte av dem så roligt att få kontakt! Jag hade en tik från Vallmyra ett halvår, hon finns på min hemsida, så jag har varit inne i svängen lite förut. Nu hoppas jag på en fullfjädrad träningskompis för lydnad, bruks och lite vallning. Jag tittade lite på din blogg för att hitta bild på din, men hittade ingen. Varifrån kommer hon? Tränar du mest agility eller är det annat också?

Kul att du skrev till mig!

http://www.igelsnigel.se

 
Fanny

Fanny

24 september 2008 19:42

En flick blir det om hunden svänger bort från föraren. Hunden får bara svänga när föraren har korsat linjen. Det gör att bakombyten är väldigt känsliga för timing, är man sen i bytena är det lätt att få hunden att börja flicka. Så fort man kommer av diagonalen blir det en pull-and-flick och det brukar ganska snabbt straffa sig både i bakombyten och när hunden eventuellt börjar flicka på egen hand. Tipsar om att Greg kommer till Malmö i Decmber. Det är svårt att förklara det här i skrift.

http://www.klickerklok.se

 
Ingen bild

jag själv

25 september 2008 09:33

Nu har jag fattat bakombytena!!! :-) TACK Mette för en otroligt utförlig och tydlig beskrivning i din blog :-) Tror jag fått grepp om när det börjar närma sig en Flick och hade rätt i det jag kände på Jörgens kurs att det blev flickaktigt när jag genomförde hans bakombyten först efter att hunden svängt..

Tack även alla andra! Ibland behöver man någon som hjälper till när man inte riktigt fattat! Toppen!

Fanny:
Jo jag vet att han kommer och håller kurs.. har bara inte riktigt råd att gå den. :-(

TACK ALLA
Anna

 
Ingen bild

jag själv igen

25 september 2008 09:37

Oj glömde

Hade tänkt länka till Mettes sida så att alla kan få läsa hennes underbara förklaring! :-)

http://mette.ozzy.se/

Lina:
Kul att du hittat hit.. Bilder på båda hundarna och på barnen mm hittar du och alla andra under foton.. :-)

Lilla jag igen :-)

 
Lina Samuelson

Lina Samuelson

25 september 2008 10:00

Tack för fototipset! Så fin Tingeling är, fint med brun o tan. Ser fram emot fler bilder här, så kan jag förhoppningsvis snart kontra med valpbilder! Kul igen att du skrev till mig!

http://www.igelsnigel.se

 
Emelie

Emelie

25 september 2008 13:07

Hmm, hann inte in i diskussionen innan den var avklarad... :) Kom som observatör Anna!!! Hade varit så kul att ha dig med!

http://www.klickerem.blogspot.com

 
Ingen bild

Jag själv

26 september 2008 09:21

Lina:
Har fotat en del men behöver hjälp med att få in dem i datorn.. de måste förminskas vilket jag är urusel på :-(

Emelie:
Tack ändå :-) Bättre sent än aldrig sägs det ju ;-)

Observatörplatserna är ju inte direkt gratis de heller.. ska fundera på det men tror tyvärr det blir för dyrt..

Kram!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

SM i agility 2017 skulle avgöras i Östersund närmare 90 mil från mig. Jag velade länge kring huruvida jag skulle åka eller inte för det var ju långt men när Elsa Grenholm (min hund Hägragårds Tingelings uppfödare) ringde och frågade om jag skulle kom...

Farväl till medium och vanliga large.   I helgen gick årets sista officiella tävling för mig och hundarna i Vårgårda. Det var tre klasser av vardera och båda hundarna var med för att få springa lite. För Trollas del blev det sista gången på låga ...

Jag hade en helt otrolig tävlingshelg i helgen. Jag har nog aldrig upplevt något liknande. Sedan Trolla och jag började tävla och jag kände vilken underbar häftig liten hund jag hade har jag haft en dröm - drömmen om att en dag få kvala till en final...

En mycket intensiv helg har tagit slut! I fredags stannade Emelia i stan över natt.. hon skulle tälta! :-D   Det blev dock inte mindre barn hos oss, tvärt om, fem barn hade vi hemmavid i fredags. Både Amanda och Melina hade varsin kompis med hem....

Trist men sant. Vi missade med en snöplig pinne i hopp. Jag vet inte hur många gånger vi lyckats knipa placeringen precis utanför pinnplats.. minst tre gånger på de sista tre tävlingarna iallafall..   Innan lagtävlingarna i Karlshamn, Linköping o...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9
10
11 12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
<<< September 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

buzzador


Ovido - Quiz & Flashcards